Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Krîlov: de ce Sandu și PAS privesc spre Europa, ignorând Rusia și EAEU

© Sputnik / Mihai CarausВалентин Крылов
Валентин Крылов - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Abonare
Analistul a trecut în revistă cei 30 de ani de independență a Moldovei, a dat drept exemplu relații dintre Armenia și Rusia și a vorbit despre avantajele comerciale pe care le oferă Uniunea Economică Eurasiatică.
CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik, Valentina Toporivskaia. "Spre marele nostru regret, elita noastră politică nu vrea să privească în altă parte. Anul acesta am sărbătorit 30 de ani de la independența Republicii Moldova. 30 de ani este o perioadă suficient de lung pentru a da o apreciere succeselor, eșecurile și neajunsurile țării. Puteți compara Moldova și Armenia, care - în ceea ce privește populația și teritoriul - este comparabilă cu Republica Moldova și putem trage concluzii. Dar astfel de comparații simple nu se fac", a declarat pentru studioul Sputnik Moldova analistul politic Valentin Krîlov, care a fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova.
Potrivit lui, Armenia este membră a Uniunii Economice Eurasiatice și are anumite rezultate. Mai mult, relațiile comerciale dintre Rusia și Georgia, cu care Federația Rusă se află în relații foarte dificile, sunt mult mai bune decât cele ale Republicii Moldova cu Rusia, iar acesta este un paradox.
Moldova și Federația Rusă par să aibă relații bune și toată lumea este conștientă de importanța pieței rusești pentru economia moldovenească, în primul rând în domeniul produselor agricole, dar deocamdată nu există relații pragmatice susținute de decizii politice corecte.
"La urma urmei, nimeni nu-i cere Moldovei să adere la Uniunea Economică Eurasiatică. Țara noastră a avut ocazia de a comunica cu această organizație și, având în vedere apartenența noastră la Comunitatea Statelor Independente, trebuie să încercăm să obținem anumite beneficii economice suplimentare. Din păcate, gândurile elitei politice moldovenești nu se îndreaptă în această direcție, iar alegătorii lor nici măcar nu le cer acest lucru. Unde este pragmatismul lor? De ce întorc capul spre Europa și nu vor să vadă Orientul? "- a conchis interlocutorul.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Editoriale
De ce Maia Sandu seamănă atât de mult cu Bulă
Fluxul de știri
0