Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

CNESP a instituit mai multe praguri de alertă: Ce restricții vor fi impuse

© Photo : Miroslav RotariOrașul Soroca în carantină
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Abonare
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a instituit mai multe praguri de alertă, iar deciziile de impunere a unor restricții se vor lua în funcție de pragul stabilit la fiecare localitate în parte.
CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Ala Nemerenco a anunțat în urma ședinței CNESP că au fost instituite patru praguri de alertă în funcție de incidența cazurilor în fiecare localitate. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va trebui săptămânal să anunțe care sunt pragurile de alertă stabilite în fiecare localitate, iar Comisiile teritoriale vor trebui să adapteze măsurile restrictive în funcție de pragul stabilit de epidemiologi.
„Anunțăm clar care sunt pragurile de alertă - de la verde până la roșu. Prag de alertă verde se stabilește la o incidență de cazuri de COVID-19 sub 50 la 100 de mii de populație pentru ultimele șapte zile. Prag de alertă galben - între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de populație, prag portocaliu este incidența între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii populație, iar pragul roșu - 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii de populație pentru ultimele șapte zile cumulativ”, a precizat Nemerenco.
Алла Немеренко  - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Coronavirus
Ultima oră! „Certificatul COVID-19 devine obligatoriu” - iată în ce condiții
Potrivit ministrului Sănătății, Comisiile teritoriale de sănătate publică sunt obligate ca timp de 48 de ore de la emiterea hotărârii CNESP să se întrunească în ședință și să stabilească măsurile de protecție în fiecare localitate în parte, conform pragurilor de alertă.
„Dacă în localitate, sat, de exemplu, sau municipiu, oraș nu sunt cazuri sau sunt foarte puține și se află în pragul verde, atunci oamenii de acolo pot duce o viață economică și socială cât mai aproape de normalitate. Totodată, pentru localitățile unde numărul de cazuri este ușor crescut, adică se află în cod galben, Comisia a încercat să ofere un cadru flexibil pentru anumite tipuri de activități, iar antreprenorii vor putea decide singuri cum doresc să se organizeze”, a menționat Ala Nemerenco.
Universitatea de Stat din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Societate
Trecem la învățământul online - Ministerul Sănătății a spus cine sunt vizați
Ministru Sănătății a declarat că organizatorii de evenimente vor putea alege fie organizează un eveniment cu mai multe persoane, dar solicită certificatul COVID, fie nu le cer invitaților niciun certificat, dar evenimentul va putea fi organizat cu un număr limitat de persoane. Această măsură va fi valabilă pentru evenimentele organizate în localitățile aflate în pragul de alertă galben sau portocaliu.
Totodată, Nemerenco a menționat că aceste măsuri vor fi valabile și pentru cei din sectorul HoReCa, dar a precizat că accesul în localuri din localitățile aflate în pragul de alertă roșu va putea fi admis doar persoanelor cu certificat COVID.
Fluxul de știri
0