Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce vrea PAS să revizuiască vârsta de pensionare: Explicația deputatului Dan Perciun

© Photo : Miroslav RotariDan Perciun
Dan Perciun - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Abonare
Actuala guvernare vrea să revizuiască vârsta de pensionare „pentru a asigura o echitate între oameni și pentru a reduce din presiunea economică asupra bugetului de asigurări sociale”. Declarația a fost făcută de către deputatul PAS Dan Perciun la un post TV.
CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. În cadrul unei emisiuni, deputatul PAS Dan Perciun a declarat că actuala guvernare are mai multe scenarii privind revizuirea vârstei de pensionare, dar cert e că unele categorii de persoane vor fi vizate nemijlocit în aceste modificări. Deputatul a menționat că există persoane care se pensionează la 32 de ani, iar acest lucru ar trebui să fie modificat.
„La judecători vârsta de pensionare este de 50,6 ani și s-a majorat gradual până la 63 de ani, dar o să dureze vreo 30 de ani până o să ajungem la 63 de ani pentru judecători. Și aici o să trebuiască să intervenim și să mai corectăm. Dar noi avem astăzi pensionari la 32 de ani. Este vorba despre persoane care au lucrat în penitenciare. Dacă lucrează în penitenciar, atunci un an se consideră cât trei, după care au lucrat în structurile de forță și sunt cazuri de pensionare la 32 de ani pentru care statul va achita toată viața pensia respectivă. Sunt asemenea lucruri care trebuie să fie corectate și care afectează sustenabilitatea sistemului”, a menționat deputatul Dan Perciun.
Кишинев люди город  - Sputnik Moldova, 1920, 08.09.2021
Societate
Decis! Pensionarii din Moldova vor primi pensii mai mari din 1 octombrie
El afirmă că în Moldova sunt decalaje mari între pensiile unor categorii de persoane.
„Trebuie să ne uităm și să intervenim pentru că echitatea este foarte importantă și dă credibilitate sistemului. În următoarele luni o să apară propuneri mai dramatice, mai drastice privind reformarea sistemului de pensii”, a precizat Perciun.
În context, expertul economic Viorel Gîrbu a menționat că în prezent unui angajat îi revine un pensionar. Chiar și așa, multe persoane apte de muncă aleg să plece în străinătate, iar acest lucru mărește povara statului.
„Povara crește, iar statul va trebui să aleagă - fie alocă bani mai mulți pentru subvenționarea bugetului de asigurări sociale, fie aceste mijloace le investește în infrastructură pentru dezvoltarea economică. Sistemul deja la moment este falimentar. Noi deja avem un sistem care nu se întreține, este deficitar”, a declarat expertul Viorel Gîrbu.
În prezent, în țară vârsta standard de pensionare este de 59 de ani și 6 luni pentru femei, cu stagiul complet de cotizare de 32 de ani și 6 luni, iar pentru bărbați vârsta de pensionare este de 63 de ani cu un stagiu de cotizare de 34 de ani.
Amintim că Parlamentul de legislatura precedentă a adoptat anul trecut un proiect de modificare a sistemului de pensii în Moldova. Prin acesta s-a revenit la sistemul de pensionare de până la anul 2016 - vârsta de pensionare a fost redusă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Legea prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați.
După învestirea noii guvernări, PAS a declarat că va majora vârsta de pensionare.
Fluxul de știri
0