Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Carpov, despre noul contract cu Gazprom: Deja trebuia prezentat - am atenționat Moldovagaz

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Abonare
Directorul ANRE Eugen Carpov a susținut astăzi o conferință de presă în care a vorbit inclusiv despre prelungirea contractului de livrare a gazelor pentru Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Eugen Carpov a fost întrebat de jurnaliști dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a primit deja de la Moldovagaz solicitarea de a majora tariful cu 35%, așa cum s-a anunțat anterior. El afirmă că nu a parvenit încă o astfel de cerere, dar a atras atenția că protocolul de extindere a contractului precedent semnat cu Gazprom trebuia prezentat ANRE încă la mijlocul lunii septembrie. Asta deși nici măcar nu au avut loc negocieri cu concernul rus.
„Actualul protocol de extindere a contractului precedent este valabil până la 30 septembrie. El deja trebuia prezentat ANRE-ului. El trebuie să fie prezentat cu 15 zile înainte de expirarea termenului. Noi am atenționat Moldovagaz”, a declarat directorul ANRE.
Eugen Carpov a fost întrebat despre noile prețuri care urma să fie stabilite pentru gazele naturale.
„Vedem tendințele internaționale. Prețurile au crescut exponențial și noi așteptăm ca negocierile cu Gazprom să se finalizeze astfel încât să avem niște prețuri rezonabile și „suportabile” pentru Republica Moldova. Nu pot să vă spun care va fi decizia - va crește sau nu va crește”, a menționat Carpov.
Moldovagaz a anunțat anterior că va expedia către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere de majorare a tarifului pentru gaz cu 35%.
Amintim că anterior președintele țării Maia Sandu a declarat că prețul gazului pentru țara noastră va fi stabilit în urma negocierilor dintre „MoldovaGaz” și furnizorul rus, fără participarea reprezentanților Guvernului Moldovei.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține „MoldovaGaz”, a declarat Sandu.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemena declarație, menționând că fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Grosu a menționat că în cazul dat, negocierile trebuie să le poarte conducerea „Moldovagaz”, deoarece aceasta este atribuția lor.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2021
Moldova și Rusia
De ce Maia Sandu nu vrea să participe la negocierile cu Gazprom - opinie
„Acum lăsăm compania responsabilă (Moldovagaz - n.red.) să poarte la modul practic negocieri. Sigur că noi suntem, Executivul este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cunoaște despre tot procesul. O să discutăm foarte atent, o să încercăm să obținem un preț cât mai bun, dar pentru asta fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Colegii mei, domnul ministru al Infrastructurii cunoaște în detaliu, este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cu directorul general, domnul Ceban, și în momentul în care o să avem un răspuns sau negocierile se vor apropia de final, o să venim cu anunțul”, a precizat Grosu.
Ulterior însă președintele „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că Guvernul țării noastre s-a implicat activ în discuțiile cu „Gazprom” pentru a negocia prețul la gaze naturale.
„Prețul oricum va crește având în vedere situația pe plan internațional, dar prețul pentru Republica Moldova va fi negociat inclusiv cu implicarea Guvernului", a declarat Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
Menționăm că contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „Moldovagaz” expiră la 30 septembrie 2021. „Moldovagaz” activează în prezent în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Este de precizat și faptul că prețul gazului în Europa a înregistrat un nou record, ajungând pentru prima dată în istorie la nivelul de 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, potrivit ultimelor date de tranzacționare ICE Futures.
Fluxul de știri
0