Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Calendar Ortodox: Creștinii sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului

© Sputnik / Miroslav RotariBiserică
Biserică - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Abonare
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului, numită în popor și Sfânta Maria Mică. În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.
CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Potrivit cărților bisericești, părinții Maicii Domnului au fost Ioachim şi Ana. Tatăl Fecioarei Maria era un urmaş al regelui David, iar mama o descendentă din familia preotească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta prorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă - împărătească şi preoţească.
Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. Cei doi au hotărât să se retragă pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea a fost ascultată și Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa.
Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna septembrie
Potrivit tradiţiei, de Sfânta Maria Mică se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pâine şi lumânări pentru a fi sfinţite. După această zi, începe semănatul culturilor de toamnă.
De Nașterea Maicii Domnului, bărbații nu meșteresc și nu fac treabă în gospodărie, iar femeile nu cos și nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care își doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.
Astăzi, în mai multe localităţi din Moldova, printre care Stăuceni din municipiul Chişinău, Căinarii-Vechi din raionul Soroca și Grinăuţi din raionul Râşcani, se sărbătoreşte hramul.
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt peste 120 mii de femei care poartă numele Maria și-și sărbătoresc astăzi onomastica.
Fluxul de știri
0