Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Stoianoglo propune pedepse mai dure pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan

© Sputnik / Mihai CarausAlexandr Stoianoglo
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Abonare
Procuratura Generală a venit cu o inițiativă de combatere a fenomenului conducerii automobilelor în stare de ebrietate.
CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. Stoianoglo propune măsuri mai dure pentru cei prinși băuți sau drogați la volan. Anunțul a fost făcut de către procurorul general în cadrul unui briefing de presă. Procurorul a venit cu inițiativa de a cataloga drept contravenționale acțiunile de conducere a automobilului în stare de ebrietate fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanelor. În acest caz însă amenzile aplicate ar urma să fie foarte mari. El nu a menționat însă mărimea acestora.
”În decurs de 30 de zile, cei băuți la volan să primească sentința. Propunem ca acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracțiunilor penale în cea a contravențiilor, pentru care să fie prevăzută o pedeapsă mai dură”, a declarat Stoianoglo.
Stoianoglo susține că dinamica în creștere a fenomenul conducerii automobilelor în stare de ebrietate denotă faptul că ”politica penală a statului în acest domeniu este ineficientă total”.
”Statisticile indică o sporire a numărului de cazuri de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate de la 4013 cazuri în anul 2019 la 4410 cazuri în 2020. În anul 2020, din totalul celor 10 mii de sentințe dictate de prima instanță, circa 35 la sută din verdicte au vizat șoferii băuți sau drogați la volan. Și mai grav este faptul că această dinamică este în constantă creștere și oricâți oameni ar fi condamnați penal pentru această infracțiune, numărul cazurilor nu scade. Asta denotă și constituie o confirmare suplimentară că politica penală a statului în acest domeniu este ineficientă total”, a comunicat procurorul general.
Такси - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Societate
Un taximetrist prins beat criță la volan le-a spus polițiștilor că are coronavirus
Totodată, Stoianoglo a atras atenția asupra factorului de corupție prezent în aceste cazuri.
”Tergiversarea examinării și emiterea sentințelor sunt generos motivate de către cei vinovați”, a spus procurorul.
Printre inițiativele anunțate de Procuratură se mai numără instituirea interdicției opririi nejustificate a vehiculului de către agentul de circulație.
”Oprirea va fi admisă doar în cazul încălcării vădite a regulilor de circulație rutieră, fapt ce va permite asigurarea, în deplină măsură, a prezumției nevinovăției și a altor drepturi constituționale”, a menționat Alexandr Stoianoglo.
Girofar - Sputnik Moldova, 1920, 14.06.2021
Societate
Video: A fost prins beat la volan - În mașină se afla și fiul minor al șoferului
În același timp, el a menționat că inițiativele înaintate de Procuratura Generală nu urmăresc, în niciun caz, scopul de a-i absolvi de răspundere pe cei prinși la volan în stare de ebrietate alcoolică sau narcotica, ci dimpotrivă au scopul de a înăspri sancțiunile.
”Cine va urca beat sau drogat la volan și va produce un accident rutier soldat cu urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanei va fi tras la răspundere penală. În cazul săvârșirii unor astfel de fapte de către o persoană care a fost anterior condamnată pentru infracțiuni similare – mijlocul de transport utilizat va fi confiscat. În celelalte cazuri, în lipsa unor consecințe grave, persoanele vor fi atrase la răspundere contravențională fiind pasibile de pedeapsă sub formă de amendă, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la 15 zile de arest contravențional, în toate cazurile cu privarea de dreptul de conduce mijloace de transport de la 6 luni până la 3 ani”, a punctat Stoianoglo.
El a comunicat că Procuratura Generală va înainta această inițiativă Guvernului pentru inițierea procedurilor corespunzătoare de legiferare.
Fluxul de știri
0