Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Kremlinul a comentat creșterea prețurilor la gaz în Europa

© Sputnik / Alexey Maishev / Accesați arhiva multimediaКомплексная реставрация Большого Каменного моста
Комплексная реставрация Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat creșterea spectaculoasă a prețurilor la gaz în Europa.
BUCUREȘTI, 15 sept – Sputnik. Creșterea prețurilor pentru contractele futures la gaz în Europa nu are nicio tangență cu Rusia și nu influențează costul gazului livrat de Rusia prin gazoducte, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Pentru prima dată în istorie prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit miercuri 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20 la sută într-o singură zi. Acum cotațiile s-au ajustat un pic, însă creșterea în decursul zilei oricum râmăne înaltă – 13 la sută.
“Aceste procese nu au nicio tangență cu Rusia. Mai mult, aceste prețuri spot la gaz nu influențează prețurile la gazul din conducte, iar beneficiarii gazului din conducte nu sunt afectați de această volatilitate înaltă, pentru că acolo prețul este calculat conform altei formule”, a declarat Peskov.
El a mai menționat că „aceste fluctuații de prețuri și salturi accentuate nu pot ajunge la noi”.
“Desigur, punerea în funcțiune cât mai rapidă a Nord Stream 2 va echilibra semnificativ acești parametric ai prețurilor pentru gazul natural în Europa, inclusiv și pe piața spot, evident. Cererea de gaze este mară, în afară de această, nu se știe cum va fi iarna. Dacă vor fi niște temperaturi extreme de scăzute, desigur, va fi nevoie de cantități mai mari de gaze”, a declarat Peskov.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Economie
Record istoric: Prețul gazului în UE ajunge la 950 USD
Potrivit analiștilor VTB Capital, creșterea prețurilor în Europa este determinate de o creștere a cererii de gaz în condițiile unei completări scăzute a depozitelor (70,75 la sută pe 1 4 septembrie, față de 93 la sută anterior) în îmbinare cu diminuarea volumului de generare a energiei electrice din surse regenerabile din cauza unor vânturi slabe. În afară de aceasta, în opinia analiștilor, prețurile mari pentru gazul lichefiat în Asia împiedică sporirea livrărilor de gaz lichefiat în Europa.
Fluxul de știri
0