Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comisiile parlamentare au aprobat proiectul Guvernului Chicu de reformare a justiției

© Sputnik / Caraus MihaiSală de judecată
Sală de judecată - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Abonare
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv amendamentele la Constituție propuse de guvernul anterior.
CHIȘINĂU, 15 sept. - Sputnik. Mai multe comisii parlamentare au aprobat pe 15 septembrie proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, care vizează în temei consolidarea independenței sistemului judecătoresc. Despre aceasta a scris pe Facebook ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Proiectul a fost înaintat Parlamentului de Guvernul Ion Chicu.
”Adoptarea respectivului proiect de lege va consolida independența puterii judecătorești. Proiectul a fost consultat cu Consiliul Europei, Uniunea Europeană, Comisia de la Veneția etc. Chiar dacă inițiativa aparține Guvernului precedent, dat fiind faptul că este o inițiativă benefică, actualul Guvern o susține plenar și va solicita Parlamentului adoptarea acesteia. Sper că actuala opoziție va fi consecventă și inițiativa va fi votată de întregul Parlament”, a scris Livinenco
Principalele prevederi ale proiectului:
Excluderea termenului de 5 ani pentru care sunt numiți judecătorii. Toți judecătorii vor fi numiți până la atingerea plafonului de vârstă.
Președintele țării va putea să respingă candidaturile propuse de CSM doar o singură dată. La moment o astfel de prevedere se regăsește în cadrul infraconstituțional (lege).
Judecătorii de la CSJ vor fi numiți de Președintele țării, și nu de către Parlament, cum este în prezent.
Judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională, și nu generală.
Va fi reformat CSM, acesta va deveni și prin Constituție garant al independenței autorității judecătorești.
Membrii non-judecători vor putea deveni nu doar “profesori-titulari”, ci și alte persoane din societatea civilă. De asemenea, acești membri nu pot fi afiliați politic.
Din CSM vor fi excluși cei trei membri de drept – ministrul justiției, procurorul general și președintele CSJ.
CSM va fi constituit din 12 membri – șase membri judecători aleși de adunarea generală a judecătorilor și șase membri non-judecători aleși de Parlament.
CSM urmează a fi consultat obligatoriu la etapa elaborării bugetului instanțelor.
Fluxul de știri
0