Продолжается реконструкция Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920
Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rubla rusească este în topul primelor 20 de valute ca popularitate

© Sputnik / Владимир Трефилов / Trecere la banca de fotografiiRubla rusească
Rubla rusească - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Rubla rusească a devenit una dintre cele 20 de monede globale utilizate cel mai frecvent, arată datele sistemului SWIFT de transfer interbancar.
CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik, Daniela Porovăț. Rubla ocupă locul 20 cu o pondere de 0,18% în transferurile internaționale. Nu este pentru prima dată când rubla rusească este în top 20. Moneda națională rusă a apărut în rating în decembrie 2016, tot pe locul 20, cu o cotă de 0,26%, arată RT.
Cea mai populară monedă globală este dolarul SUA cu o cotă de 39,38%, urmată îndeaproape de euro cu 38,43%. Pe locul trei și cu mult în spatele primelor două se află lira sterlină britanică cu 5,99%.
Topul primelor cinci valute includ și yenul japonez (2,74%) și yuanul chinez (2,19%).
Rusia și-a promovat activ moneda națională ca mijloc de decontare internațională cu partenerii săi comerciali, îndepărtându-se de tranzacțiile în dolarul SUA.
Rublă - Sputnik Moldova, 1920, 04.08.2021
Economie
Rubla – cea mai subestimată monedă din lume: Cât valorează în realitate dolarul american
Ponderea rublei în comerțul bilateral al Rusiei cu China a înregistrat o creștere de la 1% în 2013 la 5,7% în 2020. De asemenea, conform noii strategii de dezvoltare a pieței financiare pe 10 ani a Rusiei, Moscova își propune să intensifice eforturile pentru a crește cota a monedei sale naționale în decontările cu partenerii internaționali.
Deoarece multe țări din întreaga lume au renunțat recent la dolarul SUA, procentul său în scădere din volumul total al plăților internaționale a făcut loc altor valute. Prin urmare, „ținând cont de cota relativ redusă a rublei în afacerile internaționale, chiar și o ușoară modificare a indicatorilor unor valute mai proeminente poate afecta în mod semnificativ locul rublei în rating”, a declarat Dmitry Babin, expert în investiții de la BCS World of Investments.
"Cu toate acestea, este puțin probabil ca în viitorul previzibil dolarul și euro să își reducă semnificativ participarea la tranzacțiile globale, întrucât economiile SUA și UE rămân suficient de mari și suficient de diversificate pentru a menține statutul global al monedelor lor", a declarat el.
Fluxul de știri
0