Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creştinii ortodocşi încep un nou an bisericesc - istorie și semnificație

© Sputnik / Евгений ПанасенкоКэприянский Свято-Успенский Монастырь
Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2021
Abonare
Astăzi creștinii ortodocși marchează începutul unui nou an bisericesc. Spre deosebire de anul civil, cel bisericesc începe toamna şi se împarte în trei mari perioade liturgice. Iată care sunt acestea.
CHIŞINĂU, 14 sept – Sputnik. Miercuri, 14 septembrie (1 septembrie calendar bisericesc), creştinii ortodocși încep un nou an eclezial, numit şi Indiction. Această sărbătoare a fost instituită pentru prima dată de către Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea din anul 325. În biserici sunt săvârşite rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut şi de cerere pentru cel care urmează.
Mai există un motiv pentru care această zi a fost rânduită ca zi a începutului de an bisericesc. Potrivit Tradiției, în această zi Mântuitorul Iisus Hristos a început să predice în public. El a intrat în sinagogă și a citit cuvintele prorocului Isaia, care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască.
Potrivit Mineiului pentru Septembrie, pe lângă prăznuirea sfinţilor din această zi, se pomenește şi momentul începutul noului an bisericesc: „Sosit-a intrarea anului, care ne cheamă să cinstim pe cei ce o luminează pe ea", şi cere de la Hristos: „…Doamne, binecuvântează lucrurile mâinilor Tale şi ne învredniceşte pe noi, cu folos a trece crugul anului".

Viața Sfântului Simeon Stâlpnicul

Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfântului Simeon Stâlpnicul. El s-a născut din părinți țărani, în satul Sis, din Asia Mica. A părăsit casa părintească la vârsta de optsprezece ani și s-a călugărit la mănăstirea Eusebona. Sfântul Simeon Stâlpnicul s-a făcut începătorul unei practici necunoscute pană atunci, aceea de a se ruga zi și noapte de la înăltimea unui stâlp. Vreme de 37 de ani s-a nevoit în vârful unui stâlp de 16 metri lângă orașul sirian Alep.
Stâlpnicii sunt o categorie aparte de călugări asceți. Aceștia trăiau într-o maximă izolare, în vârful unui stâlp de lemn sau piatră, într-un spațiu foarte strâmt și fără acoperiș, și nu putea sta decât în picioare sau în genunchi. Aceasta forma de ascetism a apărut în Siria, în prima jumătate a secolului al V-lea.
© Photo : wikipedia.orgSfântul Simeon Stâlpnicul
Sfântul Simeon Stâlpnicul - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2021
Sfântul Simeon Stâlpnicul

Structura anului Bisericesc

Potrivit tipicului, anul bisericesc se împarte în trei mari perioade liturgice: Octoihul, Triodul şi Penticostarul.
Perioada Triodului durează 10 săptămâni. Primele trei sunt dedicate pregătirilor înainte de începerea postului Paştelui, iar celelalte șapte sunt dedicate pregătirii pentru marea sărbătoare a Învierii.
Perioada Penticostarului durează opt săptămâni și ține de la Duminica Paştilor până la Duminica I-a după Rusalii sau a Tuturor Sfinţilor.
Perioada Octoihului durează tot restul anului. Este cea mai lungă perioadă din cursul anului bisericesc, iar durata ei variază în funcție de data Paştilor.
Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna septembrie
Fluxul de știri
0