Пресс-центр Спутник - Sputnik Moldova, 1920
Centrul de presă
Centrul de presă Sputnik Moldova este o platformă pentru dezbateri pe teme de actualitate, desfășurate în format de conferință sau videoconferință

Meteorolog: Cum va fi vremea în această toamnă și ce surprize ne așteaptă

© Sputnik / Mihai Carausприрода
природа - Sputnik Moldova, 1920, 12.09.2021
Abonare
Vom avea o toamnă cu temperaturi normale, dar cu puține precipitații. Cel puțin asta a afirmat meteorologul Ghenadie Roșca, care a vorbit în cadrul #SputnikTalk” despre prognozele pentru acest sezon.
CHIȘINĂU, 12 sept - Sputnik. Șeful Centrului de prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca, a fost invitatul „#SputnikTalk” de la Centrului de presă al Agenției de Presă și Radio Sputnik Moldova.
Specialistul a venit cu unele prognoze pentru sezon de toamnă din acest an. Roșca susține că vom avea valori termice normale pentru acest anotimp, dar precipitații vor cădea mai puține decât ar fi trebuit.
„Media pentru sezonul de toamnă ar trebui să oscileze între 8 și 11 grade Celsius. Practic va evolua în aceste limite. Dacă să vorbim despre precipitații, atunci s-a putea să aveam insuficiență de ploi. Dacă noi ar trebui să avem între 100 și 135 de milimetri de precipitații, atunci noi ne așteptăm ca ele să fie cu până la 25% sub limita normală”, a menționat Ghenadie Roșca.
Cum prin încrucișare poți obține forme diverse ale strugurilor - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Moldova și Rusia
Federația Rusă, o piață tradițională pentru merele și strugurii moldovenești
Meteorologul a explicat și vremea mai rece care au fost înregistrată pe timp de noapte în acest început de toamnă. Potrivit lui, un ciclon din apropiere a adus valori termice scăzute, iar temperaturile nocturne au fost sub limita normală din această perioadă. Roșca a precizat că înghețurile la sol de la începu de septembrie au fost anormale pentru această perioadă, dar în anii 80 s-au mai înregistrat asemenea înghețuri la începutul toamnei.
„Când a trecut un ciclon în apropiere de teritoriul nostru, în spatele său a lăsat o dâră de aer rece, după care în partea de nord a Europei, sau mai exact spus, în Arctica s-a format un anticiclon care a crescut ca dimensiune și a influențat și teritoriul nostru. Respectiv, la noi temperaturile au fost mai scăzute decât ar fi trebuit să fie în mod normal”, a precizat meteorologul.
Fluxul de știri
0