Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soarta femeii desfrânate, care a cerut tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul

© Photo : libertatea.roTăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2021
Abonare
După decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul, judecata lui Dumnezeu a venit asupra femeii desfrânate chiar în timpul vieții sale pământești
CHIȘINĂU, 11 sept — Sputnik. Creștinii Ortodocși din Moldova pomenesc astăzi ziua în care a fost tăiat capul slăvitului prooroc Ioan, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.
Potrivit Registrului de Stat al Populației, astăzi își sărbătoresc onomastica peste 100 de mii de moldoveni.
Sfântul Prooroc Ioan a murit de moarte mucenicească, din cauza fărădelegilor lui Irod. Regele Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, după moartea fratelui său Filip, s-a căsătorit cu soția acestuia Irodiada, făcându-se vinovat de amestecare de sânge (incest). Pentru aceasta, Sfântul Ioan Botezătorul l-a mustrat pe Irod înaintea poporului, chiar şi cu el de faţă. Pentru aceasta, regele l-a aruncat în temniţă, dar nu l-a omorât pentru că se temea de popor. Însă în ziua de naştere a regelui, acesta a băut mult şi după dansul fiicei Irodiadei, Salomeea, i-a promis acesteia că-i va îndeplini orice dorinţă. Sfătuindu-se Salomeea cu mama ei, a cerut să i se taie capul Sfântului Ioan Botezătorul. Și astfel s-a sfârşit Sfântul Ioan Botezătorul, la porunca unui rege pervers şi a unei femei nelegiuite, care s-a jertfit apărând legea lui Dumnezeu.

Judecata lui Dumnezeu a venit asupra lui Irod, a Irodiadei și a Salomeei, chiar în timpul vieții lor pământești

După omorârea Sfântului Ioan Botezătorul, Irod a continuat să mai guverneze o anumită perioadă. Ulterior, regele arab Aretas a făcut război împotriva lui Irod. Învins, Irod a căzut victimă mâniei împăratului roman Gaius Caligula și a fost exilat, împreună cu Irodiada și Salomeea, prima oară în Galia, apoi în Spania.
Putem observa că moartea unui om se aseamănă, de obicei, cu păcatul săvârșit.
Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din s. Curchi - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2021
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna septembrie
Un exemplu în acest sens ne este dat de către Salomeea, fiica Irodiadei, care a cerut și a primit de la Irod capul Sfântului Ioan Botezătorul pe o tipsie. Trăind în Spania, în orașul Lerida (Loredo), împreună cu exilații Irod și Irodiada, Salomeea a vrut să traverseze într-o iarnă râul înghețat Sikaris. Dar gheața s-a rupt și ea a ajuns în apă până la gât. Gheața s-a strâns în jurul gâtului ei și ea se rotea, dansând cu picioarele în apă precum a dansat cândva la curtea lui Irod. Cu toate acestea, nu a putut nici să iasă la suprafață, nici să se scufunde, până când o bucată ascuțită de gheață i-a retezat capul. Apa i-a purtat trupul în aval, iar capul i-a fost adus Irodiadei pe o tipsie, precum odată a fost adus capul Sfântului Ioan Botezătorul.
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 01.01.2021
Infografic
Calendar Creștin Ortodox 2021
Fluxul de știri
0