Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin și Lukașenko au convenit asupra a 28 de programe de integrare

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Abonare
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au convenit asupra a 28 de programe de intensificarea a integrării celor două țări în cadrul Statului Unional.
BUCUREȘTI, 10 sept – Sputnik. Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au aprobat toate cele 28 de programe legate de dezvoltarea Statului Unional Rusia-Belarus, a declarat liderul rus în cadrul unei conferințe de presă după negocierile de la Moscova.
Potrivit lui, documentele prevăd integrarea sistemelor monetare, principiile de percepere a impozitelor indirecte, combaterea terorismului. De asemenea, politica macroeconomică va deveni una comună, statele își vor integra sistemele de plată și își vor armoniza politica monetar-creditară.
Până pe 1 decembrie 2023, va fi semnat un acord cu privire la piața unică de gaze. Totodată, prețurile la gaz pentru Minsk vor rămâne în 2022 la nivelul celui din 2021 – 128,5 dolari pentru un metru cub, în timp ce costul acestuia în prezent pe piața europeană este de 650 de dolari pentru o mie de metri cubi, a amintit Putin. În același timp, la negocieri s-a convenit și asupra unificării piețelor de petrol și a produselor petroliere, precum și asupra unei pieței unice de energie electrică.
“În cele din urmă, acest lucru va oferi un impuls puternic, va stimula creșterea economiilor ambelor state, va contribui la sporirea productivități ai muncii, va servi interesele afacerilor mari, mijlocii și mici, va ajuta în crearea unor noi locuri de muncă”, a declarat Putin.
Președintele rus a subliniat că mediile de afaceri rusești și belaruse vor avea oportunitatea de a-și extinde activitatea pe teritoriul Statului Unional, inclusiv prin crearea unor întreprinderi mixte și sporire a oportunităților de export.
De asemenea, Moscova și Minsk vor îmbrățișa o politică industrială și politica de acces reciproc la achizițiile și comenzile de stat, a declarat președintele.
“În cadrul realizării programelor unionale, va fi elaborate abordări comune față de legislația în domeniul relațiilor de muncă, protecția muncii, ocuparea populației, asigurarea socială, sistemele de pensii, susținerea familiilor cu copii”, a conchis Putin.
În afară de aceasta, președinții au discutat despre spațiul de apărare comun și asigurarea securității pe perimetrul extern, inclusiv viitoarele manevre “Zapad 2021”.
Russia: Putin pays last respects to emergencies minister in Moscow - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Rusia
Putin, îndurerat, la sicriul ministrului pentru Situații Excepționale - VIDEO
“Aceste exerciții sunt îndreptate împotriva cuiva, însă desfășurarea lor este logică în condițiile în care alte alianței, cum ar fi NATO, își consolidează activ prezența în apropierea frontierelor Statului Unional și spațiul OTSC”, a explicat Putin.
Așa cum a declarat liderul rus, dezvoltarea unei cooperări pe principii de egalitate și a cooperării reciproc avantajoase în cadrul Statului Unional rămâne o prioritate strategică prioritară pentru Moscova și Minsk.
La rândul său, Lukașenko a menționat că integrarea are un caracter avantajos pentru ambele părți.
“Nu există nimic rău și nu poate fi pentru popoarele Belarusului și Rusiei în aceste programe. Toate aceste procese sunt îndreptate spre sporirea bunăstării popoarelor noastre”, a declarat el în cadrul conferinței de presă.
Rusia și Belarus au semnat un acord de creare a Statului Unional pe 8 decembrie 1999. La aniversare a 20 de ani a documentului, a fost înființat un grup de lucru pentru elaborarea unor foi de parcurs de ramură. Apoi, Moscova și Minskul și-au reformatat programele lor unionale de integrare. Majoritatea dintre acestea vizează o perioadă până în 2025, iar unele până pe 2027. Atât Moscova, cât și Minsk au subliniat în mai multe rânduri că programele lor unionale nu conțin probleme politice, care ar viza principiul suveranității.
Mâine la Minsk va avea loc ședința Consiliului de miniștri ai Statuui Unional, în care premierii urmează să semneze programele de integrare. Consiliul Suprem de Stat al Statului Unional le va aproba la sfârșitul lunii octombrie.
Fluxul de știri
0