Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Lista integrală a restricțiilor impuse de CNESP - Iată ce s-a schimbat

© Sputnik / Mihai CarausКишинев люди город
Кишинев люди город - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Abonare
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a adoptat noi măsuri de protecție împotriva coronavirusului.
CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Potrivit Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, situaţia epidemiologică din țară are tendinţă de agravare. Astfel, până la data de 8 septembrie, în Republica Moldova au fost înregistrate, cumulativ, 272 325 de cazuri de COVID-19, dintre care 5 351 sunt cazuri active.
Se constată o creştere continuă a numărului de îmbolnăviri pe parcursul ultimelor 6 săptămâni, de la 479 cazuri înregistrate în săptămâna 28 (12.07-18.07) până la 3231 în săptămâna 35 (30.08-05.09). Este în creştere şi rata de contagiozitate, care pentru ultimele 7 zile a constituit 1.41, ceea ce caracterizează intensitatea procesului. Se înregistrează un număr sporit de cazuri în rândul copiilor, cu o creştere de peste 30 la sută în ultima săptămână, comparativ cu săptămâna precedentă.

În contextul agravării situației epidemiologice, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică hotărăște:

1.
Se declară stare de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 10 septembrie - 30 octombrie 2021.
2.
Se desemnează Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în calitate de autorităţi publice responsabile pentru gestionarea urgenţei în sănătate publică.
3.
Ministerul Sănătăţii, până la data de 13 septembrie 2021, de comun acord cu autorităţile publice centrale, va actualiza şi va prezenta spre aprobare Planul de pregătire şi răspuns la infecţia cu coronavirus de tip nou (COVID-19), Versiunea 3.
4.
Începând cu data de 11 septembrie 2021, accesul persoanelor cu vârsta de 18 ani şi mai mult la evenimentele desfăşurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri etc. şi în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor de noapte şi ringurilor de dans se permite cu respectarea următoarelor condiţii:

4.1 prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

4.2 prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore (pe suport de hârtie sau în format digital);

4.3 prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni), sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID19. Actul confirmativ este valabil pe durata a 90 zile de la data efectuării investigaţiei.
5.
Autorităţile din domeniul ordinii publice şi apărării naţionale vor intensifica supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.
6.
Se dispune Agenţiei Naţionale de Transport Auto, de comun cu Ministerul Afacerilor Interne, să intensifice controlul respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 în transportul rutier de persoane în trafic local, municipal/raional/interraional şi internaţional.
7.
Se dispune Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, în termen de 5 zile, sa elaboreze/actualizeze instrucţiunile pentru activitate în condiţii de pandemie COVID-19 pentru unităţile economice şi sociale cu diverse genuri de activitate.
8.
Comunitatea academică, experţii în medicină şi domenii adiacente se vor angaja în campania de informare obiectivă şi corectă a societăţii cu privire la necesitatea implementării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu infecţia COVID-19, în special despre necesitatea vaccinării, prin explicarea argumentată a riscurilor cauzate de infectarea cu multiplele tulpini ale coronavirusului de tip nou.
9.
Autorităţile publice vor colabora cu mass-media pentru a informa publicul despre prevederile prezentei hotărâri şi necesitatea respectării stricte a măsurilor restrictive şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19.
10.
Hotărârile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică sunt executorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare.
11.
Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor asigura revizuirea tuturor hotărârilor/dispoziţiilor aprobate, aducându-le în concordanţă cu hotărârile Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică a Republicii Moldova.
12.
Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.
13.
Prezenta hotărâre intră în vigoare la momentul emiterii şi se publică pe pagina oficială a Guvernului.
Fluxul de știri
0