Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gavriliță solicită transparență și eficiență în gestionarea mijloacelor Fondului Rutier

© Sputnik / Rodion ProcaTraseu
Traseu - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Abonare
Mijloacele Fondului Rutier trebuie gestionate în mod transparent și în condiții de maximă eficiență, în interesul cetățenilor, a declarat Natalia Gavrilița în ședința Consiliului Fondului.
CHIȘINĂU, 10 sept – Sputnik. Gavriliță solicită transparență și eficiență în gestionarea mijloacelor Fondului Rutier. Anunțul premierului a fost făcut ieri în cadrul ședinței consiliului Fondului.
„Este necesar un mecanism prin care fiecare cetățean să poată vedea care drumuri se află în reparații, pe ce criterii au fost selectate acestea, câți bani s-au alocat pentru lucrări, cine este antreprenorul, care sunt termenii de realizare a proiectului, dar și cum este evaluată calitatea lucrărilor. Totodată, prin intermediul acestui mecanism, fiecare cetățean trebuie să poată semnala nereguli și eventuale abuzuri”, a menționat premierul.
Totodată, în cadrul ședinței a fost audiat raportul privind implementarea Programului de repartizare a mijloacelor Fondului Rutier pentru șapte luni ale anului 2021. Potrivit directorului general interimar al Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, Sergiu Bejan, în acest an pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor publice naţionale şi construcţiilor inginereşti au fost alocate peste un milion 500 de mii de lei, iar până la 1 august au fost valorificate circa 32 la sută din suma alocată, ceea ce constituie 504 448,6 mii lei. În aceste condiții, prim-ministrul a cerut responsabililor să asigure maximă eficiență, pornind de la implementarea standardelor europene în domeniu.
De asemenea, Natalia Gavrilița s-a referit și la necesitatea responsabilizării, inclusiv prin introducerea unor penalități, a companiilor care nu-și îndeplinesc obligațiunile contractuale sau nu le onorează în termenii prevăzuți de contract.
Un alt subiect pus în discuție a fost problema calității elementelor de siguranță a drumurilor, fapt care influențează rata accidentelor rutiere. Din informațiile prezentate, circa 40 de tronsoane de drumuri naționale au asfaltul deteriorat de peste 65 la sută, iar pe drumurile locale lipsesc peste 2800 de indicatoare rutiere. În același timp, 10 poduri amplasate pe drumurile naționale, 14 - pe drumurile locale, nu corespund normelor de securitate. Astfel, sutele de persoane care le traversează sunt expuse zilnic riscului. Ce ține de marcajele și indicatoarele rutiere copii, școală, acestea lipsesc în 95% din adiacentul instituțiilor preșcolare și școlare.
În acest context, au fost propuse mai multe măsuri complexe, printre care instituirea unui sistem automatizat de supraveghere, dirijare a circulației rutiere, construcția parapetelor în locurile cu o concentrație mare de accidente cu implicarea pietonilor, instalarea parapetelor suplimentare pentru a nu admite traversarea neregulamentară etc.
Tot în cadrul ședinței s-a decis majorarea sumei alocațiilor pentru întreținerea drumurilor pe timp de iarnă cu 50 403 mii lei.
Fluxul de știri
0