Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Limba rusă, la mare căutare în Uniunea Europeană: Unii solicită cursuri de instruire

© Sputnik / Andrey Iglov / Accesați arhiva multimediaTextbooks on the Russian language. (File)
Textbooks on the Russian language. (File) - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Abonare
Limba rusă a devenit o limbă tot mai solicitată și la mare căutare în Uniunea Europeană. De această părere este decanul Facultății de istorie și filologie, care spune că unii moldoveni revin acasă pentru a-și perfecționa cunoștințele de limbă rusă.
CHIȘINĂU, 7 sept - Sputnik. Decanul Facultății de istorie și filologie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” Gabriela Topor a declarat în cadrul studioului Sputnik Moldova că limba rusă a devenit tot mai solicitată în țările europene, iar unii moldoveni revin acasă pentru a face un curs de perfecționare ca să se poată angaja în câmpul muncii. Mai mult, decanul susține că cursurile de limba rusă sunt solicitate și de cetățeni străini, în special de români.
Chiar și așa, odată cu devenirea disciplinei de limbă rusă în școli ca fiind opțională, părinții renunță la acest curs, în favoarea studierii altor limbi străine. Decanul susține că acest lucru este regretabil, deoarece și cunoașterea limbii ruse poate ajuta la deschiderea mai multor uși.
„Fiind în mediul acesta este o oportunitate și un plus foarte mare să cunoști limba rusă. Îmi pare rău că mulți părinți pe motiv că aceste cursuri au devenit opționale nu le mai solicită. Îmi pare foarte rău că părinții refuză la studierea limbii ruse. În Europa acum cu limba engleză și franceză nu poți impresiona pe nimeni pentru că toți cunosc aceste limbi, dar limba rusă și limba chineză este foarte solicitată”, susține decanul Facultății de istorie și filologie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.
Decanul afirmă că au fost cazuri când aici în Moldova copiii nu au studiat limba rusă, iar după ce au plecat în străinătate au simțit nevoia să o cunoască și se întorc acasă pentru a o studia.
Центральный рынок - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Economie
Exportul în Federația Rusă: Cu ce probleme se confruntă producătorii din Moldova
Totodată, Gabriela Topor susține că profesorii de limba rusă îmbătrânesc pe motiv că tinerii specialiști nu vor să lucreze în școli cu copiii. Decanul susține că în prezent este complicat să lucrezi cu tinerele generații, deoarece aceștia au alte valori și interese.
Din cauza că cursul de limbă rusă nu mai este atât de solicitat în școlile cu predare în limbă română, Universitatea Pedagogică nu mai pregătește specialiști pentru acest domeniu. Tinerii sunt pregătiți să predea în școlile de limbă rusă, chiar și așa, după cursul de masterat, ei pot preda și în școlile cu predare în română.
„Nu pregătim specialiști pentru școlile cu predare în limba română pentru că nu este solicitare. Am trecut acest curs la masterat. Acum, cei care au studiat limba și literatura rusă se pot aprofunda în predarea limbii ruse ca limbă nematernă, ca limbă străină. (...) Trecând acest masterat se încadrează foarte ușor în sistemul educațional al Republicii Moldova cu predarea limbii ruse ca limbă străină”, a menționat decanul.
Gabriela Topor a precizat că anual, pedagogii de limba rusă participă la diverse conferințe cu colegii din Federația Rusă pentru a face schimb de experiență, util pentru specialiștii din Moldova.
Fluxul de știri
0