Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A schimbat macazul? Acum un an Sandu cerea „testarea gratuită” la COVID a profesorilor

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2021
Abonare
Președintele Maia Sandu s-a pronunțat zilele trecute pentru testarea obligatorie și din cont propriu a profesorilor care refuză vaccinarea. Dar iată ce mesaj a avut acum un an, când în fruntea Guvernului se afla Ion Chicu.
CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. În cadrul unei emisiuni difuzate joi, 2 septembrie, la un post privat de televiziune, președintele Maia Sandu a precizat că este „firesc ca profesorii care nu vor să se vaccineze împotriva COVID să facă test din cont propriu.
„E firesc ca cei care nu doresc să se vaccineze să facă test din cont propriu. Se cheltuie sume enorme pentru tratarea bolnavilor de COVID. Cei care nu se vaccinează blochează sistemul medical, medicii sunt ocupați cu tratarea celor cu COVID, iar ceilalţi rămân fără îngrijiri medicale. Trebuie să ne asumăm anumite responsabilităţi”, a declarat Maia Sandu.
Pe 5 octombrie 2020 însă, de Ziua Profesorului, Maia Sandu îi cerea Guvernului Chicu să testeze profesorii „gratuit și regulat”.
„Având în vedere cât de expuse riscului sunt cadrele didactice, guvernul trebuie să asigure testarea lor gratuită în mod prioritar și regulat. Cerem guvernului să ne protejeze profesorii”, a scris atunci Maia Sandu pe Facebook.
© Facebook / Maia SanduMesajul adresat de Maia Sandu profesorilor pe 5 octombrie 2020
Mesajul adresat de Maia Sandu profesorilor pe 5 octombrie 2020 - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2021
Mesajul adresat de Maia Sandu profesorilor pe 5 octombrie 2020
Amintim că anterior Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că angajații din sistemul de învăţământ nevaccinați sunt obligați să prezinte o dată la două săptămâni testul rapid de diagnostic sau testul PCR la COVID-19, efectuat din surse proprii.
În cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune, premierul Gavrilița a lovit dur în cadrele didactice și a spus că „profesorii trebuie să se vaccineze, iar dacă ei nu vor să facă acest lucru - să-și caute alte ocupație”.
Ulterior ea premierul a venit cu un mesaj în care și-a exprimat regretul pentru cele spuse la TV.
"Regret declarația nereușită despre profesorii care refuză vaccinarea (...). Fraza nu reprezintă politica Guvernului în niciun fel. Poziția noastră față de această chestiune rămâne neschimbată - profesorii au dreptul să refuze vaccinarea și să continue predarea în clase, atât timp cât dovedesc cu regularitate că sunt negativi la testele Covid-19. Le cer scuze profesorilor pe care declarația mea i-a rănit", a scris Natalia Gavrilița pe Facebook.
Fluxul de știri
0