Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Mihăeș: Cum trebuie Moldova să construiască relația cu Rusia pentru a debloca exporturile

© Sputnik / Mihai CarausRoman Mihăieș
Roman Mihăieș - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2021
Abonare
Analistul politic Roman Mihăeș a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre felul în care țara noastră ar trebui să-și construiască relația cu Federația Rusă.
CHIȘINĂU, 5 sept - Sputnik. Roman Mihăeș consideră că problema deblocării exporturilor către Federația Rusă este una foarte importantă, iar guvernarea trebuie să aibă o abordare constructivă în acest sens și să țină cont de interesul cetățenilor.
„Republica Moldova trebuie să aibă o politică în interesul național, să pună problema la nivel guvernamental cu Federația Rusă și să găsească soluții ca să fie deblocate exporturile moldovenești. Într-un fel sau altul, acesta este un subiect primordial”, a declarat analistul politic Roman Mihăeș.
Expertul a menționat în Studioul Sputnik Moldova că Maia Sandu nu se va putea întâlni cu Vladimir Putin cel puțin în acest an, după ce a participat în luna august la summitul „Platformei Crimeii”, care s-a desfășurat la Kiev.
„Relația cu Rusia nu poate avea loc după ce Maia Sandu a fost la Kiev, la acel summit. Cunoscând poziția Rusiei privind Crimeea, practic vizita după acele declarații este imposibilă”, a remarcat analistul politic.
Roman Mihăeș consideră că acum inițiativa în ceea ce privește dialogul cu Moscova ar trebui să fie preluată de puterea executivă.
Президент Молдовы Майя Санду на открытии саммита Крымской платформы - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Moldova și Rusia
Sandu a comentat participarea sa la summitul „Platformei Crimeii” de la Kiev
„Relația de la Președinție în ceea ce privește raporturile cu Federația Rusă trebuie transferată la Guvern. Guvernul trebuie să preia toată plenitudinea relațiilor cu Federația Rusă. Președintele Republicii Moldova s-a poziționat foarte clar pe vectorul proeuropean. Mai ales după vizita celor trei președinți ai Ucrainei, României și Poloniei la Chișinău, eu cel puțin fac așa o prognoză - că vizita nu poate avea loc în Federația Rusă, cel puțin în acest an”, a spus expertul.
Amintim că pe 23 august Maia Sandu a participat la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev. În discursul său, ea și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina. Șeful statului a făcut declarații despre „anexarea” Crimeii și „încălcarea gravă a dreptului internațional”.
Kremlinul consideră „Platforma Crimeea” o acțiune anti-rusească.
"Considerăm această acțiune drept una extrem de neprietenos față de țara noastră. Nu acceptăm categoric astfel de declarații în raport cu o regiune rusească, în raport cu Crimeea", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
Рабочий визит президента РФ В. Путина во Францию  - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Politică
Expert, despre declarațiile lui Zelenski la Chișinău: „Se simt note de disperare”
Crimeea a devenit o regiune rusească după referendumul organizat acolo în martie 2014, la care 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului s-au pronunțat în favoarea aderării la Rusia. Ucraina consideră în continuare Crimeea drept teritoriul său, dar ocupat temporar.
Conducerea Rusiei a afirmat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea au votat, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, chestiunea Crimeii este „închisă definitiv”.
Fluxul de știri
0