Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Un pas înapoi: De ce Sandu nu va putea întreprinde o vizită în Rusia - expert

© Sputnik / Alexey Filippov / Accesați arhiva multimediaImagine din arhivă
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Analistul politic Roman Mihăeș a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova de ce îmbunătățirea relației dintre țara noastră și Rusia este imposibilă și în ce condiții ar putea avea loc dialogul Chișinău-Moscova.
CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Roman Mihăeș a declarat în Studioul Sputnik Moldova că Maia Sandu nu se va putea întâlni cu Vladimir Putin cel puțin în acest an, după ce a participat în luna august la summitul „Platformei Crimeii”, care s-a desfășurat la Kiev.
„Relația cu Rusia nu poate avea loc după ce Maia Sandu a fost la Kiev, la acel summit. Cunoscând poziția Rusiei privind Crimeea, practic vizita după acele declarații este imposibilă”, a remarcat analistul politic.
Roman Mihăeș consideră că acum inițiativa în ceea ce privește dialogul cu Moscova ar trebui să fie preluată de puterea executivă.
„Relația de la Președinție în ceea ce privește raporturile cu Federația Rusă trebuie transferată la Guvern. Guvernul trebuie să preia toată plenitudinea relațiilor cu Federația Rusă. Președintele Republicii Moldova s-a poziționat foarte clar pe vectorul proeuropean. Mai ales după vizita celor trei președinți ai Ucrainei, României și Poloniei la Chișinău, eu cel puțin fac așa o prognoză - că vizita nu poate avea loc în Federația Rusă, cel puțin în acest an”, a spus expertul.
Amintim că pe 23 august Maia Sandu a participat la summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev. În discursul său, ea și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina. Șeful statului a făcut declarații despre „anexarea” Crimeii și „încălcarea gravă a dreptului internațional”.
Kremlinul consideră „Platforma Crimeea” o acțiune anti-rusească.
"Considerăm această acțiune drept una extrem de neprietenos față de țara noastră. Nu acceptăm categoric astfel de declarații în raport cu o regiune rusească, în raport cu Crimeea", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.
Президент Молдовы Майя Санду на открытии саммита Крымской платформы - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Moldova și Rusia
Sandu a comentat participarea sa la summitul „Platformei Crimeii” de la Kiev
Crimeea a devenit o regiune rusească după referendumul organizat acolo în martie 2014, la care 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului s-au pronunțat în favoarea aderării la Rusia. Ucraina consideră în continuare Crimeea drept teritoriul său, dar ocupat temporar.
Conducerea Rusiei a afirmat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea au votat, în deplină conformitate cu dreptul internațional și cu Carta ONU, pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, chestiunea Crimeii este „închisă definitiv”.
Fluxul de știri
0