Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Expert: Care este scopul ajutorului militar de 60 de milioane oferit de SUA Ucrainei

© REUTERS / JONATHAN ERNSTJoe Biden și Vladimir Zelenski
Joe Biden și Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 04.09.2021
Abonare
Analistul politic Corneliu Ciurea a explicat în emisie la Radio Sputnik Moldova care este scopul real al ajutorului militar de 60 de milioane de dolari oferit Ucrainei de Statele Unite ale Americii.
CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Corneliu Ciurea susține că, prin vizita sa în Statele Unite ale Americii, Volodimir Zelenski a vrut să se asigure că poate beneficia în continuare de sprijinul Occidentului. Asta în condițiile în care SUA și Germania au ajuns la un acord cu privire la gazoductul Nord Stream 2 în luna iulie.
„Această întâlnire a avut drept scop pentru Ucraina confirmarea sprijinului occidental și în special al celui american. Nu putem spune că acest sprijin a fost oferit Ucrainei necondiționat. Ajutoarele militare care vor fi oferite reprezintă un semnal că Occidentul rămâne în continuare cu Ucraina, în confruntare cu Rusia. În pofida acceptării proiectului gazoductului ruso-german Nord Stream 2, totuși Occidentul se simte obligat să sprijine Ucraina, care are de pierdut de pe urma construirii acestui gazoduct”, a spus analistul politic în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Amintim că în urma întrevederii dintre preşedintele american Joe Biden şi liderul de la Kiev Volodimir Zelenski, Casa Albă a anunţat că oferă Ucrainei „asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari”.
În pofida acordului dintre Germania și SUA privind gazoductul Nord Stream 2, Kievul și Washingtonul au notat că se opun proiectului și că îl consideră o amenințare la adresa securității energetice europene, se arată în declarația lor comună privind parteneriatul strategic. Textul a fost publicat pe site-ul web al președintelui ucrainean Vladimir Zelenski.
Рабочий визит президента РФ В. Путина во Францию  - Sputnik Moldova, 1920, 27.08.2021
Politică
Expert, despre declarațiile lui Zelenski la Chișinău: „Se simt note de disperare”
Statele Unite intenționează să păstreze „rolul de tranzit” al Ucrainei și să asigure „securitatea aprovizionării în această perioadă de tranziție energetică”, precum și să împiedice utilizarea magistralei „ca armă geopolitică”. În acest scop, Washingtonul va continua să aplice diverse măsuri și instrumente de diplomație energetică, inclusiv cu asistența consilierului principal pentru securitate energetică, Amos Hochstein, se arată în text.
Fluxul de știri
0