Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia deschide granițele pentru toți studenții străini

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaBlocul central al Universității de Stat din Moscova "M. B. Lomonosov"
Blocul central al Universității de Stat din Moscova M. B. Lomonosov - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Abonare
În ce condiții pot să intre acum în Rusia studenții străini și cum pot ei să fie ajutați de instituțiile la care au fost înmatriculați - aflați din acest material Sputnik.
CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik, Danara Kurmanova. În această săptămână, în Rusia au început să revină studenții străini care au fost blocați acasă de pandemie și de restricțiile impuse de aceasta.
Încă în data de 27 august, cartierul operativ privind prevenirea importului și răspândirii infecției de coronavirus (din Federația Rusă) a adoptat un nou algoritm care anulează toate restricțiile privind intrarea în Rusia a studenților străini. Acum intrarea este permisă pentru toți studenții veniți din străinătate. Chiar și pentru cei care vin din țările cu care Rusia nu are curse avia.
Studenții străini care ajung în Rusia trebuie să facă două teste PCR pentru coronavirus, înainte și după sosirea în țară, a explicat pentru Sputnik un reprezentant al Rospotrebnadzor.
Conform noului algoritm, fiecare universitate trebuie să întocmească o listă a studenților săi străini și, pe baza acestor date, să trimită cereri de asistență pentru obținerea vizei de către studenți la structurile locale ale Ministerul Afacerilor Interne a Federației Ruse.
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Editoriale
Grosu, cu cea mai stupidă declarație după alegeri: Primim refugiați din Afganistan
Mai mult, fiecare student străin din listă va primi instrucțiuni privind cum să intre în Rusia. Principala cerință a instrucțiunii este să aibă la mână un test PCR negativ pentru coronavirus.
După cum sa menționează responsabilii din cadrul Rospotrebnadzor, un certificat al rezultatelor testelor trebuie eliberat în limba rusă sau engleză.
"Testul trebuie făcut cel mai devreme cu trei zile calendaristice înainte de a ajunge în Rusia", a declarat serviciul federal. „Mai mult, un cetățean străin care a venit în scopul instruirii trebuie să treacă din nou testul PCR în termen de 72 de ore de la momentul sosirii în țară”.
Înainte de a primi rezultatele testului, studentul este obligat să respecte regimul de autoizolare. Pentru aceasta, universitățile vor pregăti săli-observator unde studenții pot locui până când testul PCR este gata. Cursurile din această perioadă pot fi ținute de la distanță.
Universitățile rusești sunt gata să ofere asistență medicală studenților cu privire la vaccinarea împotriva coronavirusului. Acest lucru a fost anunțat pe 2 septembrie la conferința „Competitivitatea educației ruse în contextul restricțiilor pandemice” din centrul internațional de presă multimedia „Rusia de azi” Elena Tumakova, prorector al Universității de Stat din Tiumen.
„Acceptăm studenți cu și fără vaccinare”, a spus Tumakova. „Studenții pot fi vaccinați cu vaccinul Sputnik Light - desigur, dacă doresc.”
În plus, reprezentanții universităților federale de frunte sunt îngrijorați de faptul că nu toți studenții au putut ajunge la destinație de 1 septembrie. Prețurile la biletele avia ridicate au devenit o mare problemă pentru mulți studenți.
„Un bilet din Uzbekistan, de exemplu, costă acum aproximativ 70-80 de mii de ruble (aproximativ 19120 de lei - n.n.)”, a remarcat Elena Tumakova. - Acesta este un preț foarte mare. Cred că toate universitățile vor fi solidare și vor aștepta până va ajunge ultimul student. Este necesar să scrieți o cerere la universitate (pentru a motiva întârzierea - n.n.) și să informați că biletele sunt scumpe, acesta este un motiv întemeiat".
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Economie
Cine ridică cele mai mari salarii în Moldova: Lefurile au crescut în acest an
Anunțul făcut în format electronic este necesară pentru ca lipsa studentului la cursurile cu prezență fizică să nu fie considerată absență, a declarat Angela Doljikova, directorul Institutului de Limba Rusă RUDN.
„Înțelegem că solicitanții pot veni în al doilea semestru, dar apare întrebarea: cum vor fi calculate absențele? Prin urmare, merită să contactați decanatul”, a spus ea.
Centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Coronavirus
Record absolut în noul val de pandemie: Câte cazuri sunt astăzi
Fluxul de știri
0