Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China cere investigaţii privind crimele de război ale SUA și NATO în Afganistan

© Sputnik / Андрей Соломонов / Accesați arhiva multimediaRăzboiul din Afganistan
Războiul din Afganistan - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Abonare
În 2010, WikiLeaks a publicat înregistrări afgane cu zeci de documente de război clasificate, descărcate din rețeaua Pentagonului de către denunțătorul Chelsea Manning. Erau primele fapte care arătau că unele atacuri militare occidentale au cauzat victime civile.
BUCUREŞTI, 2 sept – Sputnik, Doina Crainic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat că cei responsabili pentru crimele de război trebuie să fie traşi la răspundere în cazurile de ucidere în masă a civililor din Afganistan, presupus a fi fost comise de Statele Unite și de alte țări ale NATO, pe parcursul celor 20 de ani de razboi.
„Viețile și drepturile poporului afgan trebuie protejate. Este vorba despre statul de drept internațional, justiție și apărarea drepturilor omului”, a spus purtătorul de cuvânt, citat de Sputnik Spania.
Potrivit Ministerului chinez de Externe, aproximativ 47.000 de civili afgani au murit ca urmare a conflictului armat din Afganistan, care a durat până în aprilie 2020, când Statele Unite și talibanii (un grup terorist interzis în Rusia și alte țări) au semnat acordul de pace, care a avut ca rezultat retragerea NATO din țară, finalizată la 30 august 2021.
Atunci când WikiLeaks a dezvăluit, în 2010, peste 91.000 de documente clasificate descărcate din rețeaua militară americană despre un număr masiv de victime civile în Afganistan ca urmare a acțiunilor trupelor NATO, documentele au arătat că uciderea a sute de civili nu a fost menționată în rapoarte ale Statelor Unite și NATO cu privire la acțiunile lor militare în țară, ceea ce a provocat un val de nemulțumire publică. Niciuna dintre țări nu a fost trasă la răspundere în urma acestor dezvăluiri.
Mai recent, rețelele americane și afgane au raportat existenţa altor victime create de trupele americane pe fondul evacuării haotice prin Aeroportul Internațional Kabul. În urma atacului sinucigaş Daesh-K pe aeroport, care a ucis aproximativ 200 de persoane, inclusiv soldați americani, Statele Unite au raportat că ar fi efectuat un atac aerian în Kabul împotriva unui vehicul Daesh -K. Totuşi, CNN și un post de radio local au relatat că explozia a ucis și câțiva civili, inclusiv șase minori din oraș. Pentagonul a promis că va investiga rapoartele și a declarat că în prezent nu este în măsură să le discrediteze.
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Editoriale
Grosu, cu cea mai stupidă declarație după alegeri: Primim refugiați din Afganistan
Fluxul de știri
0