Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Sărbătoare în spatele gardului - cum a fost marcată Ziua Cunoștințelor în Găgăuzia

© Sputnik / Maxim TopalLiceul Teoretic „Dumitru Caracioban”
Liceul Teoretic „Dumitru Caracioban”  - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Abonare
În pofida interdicției din partea Comisiei Naționale de Sănătate Publică, în Găgăuzia s-au desfășurat careuri cu prilejul Zilei Cunoștințelor. Ce-i drept, cu o serie de restricții.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik, Maxim Topal. Prima zi la școală nu a fost sărbătoare pentru toată lumea. Careul școlar - o ceremonie solemnă la începutul anului școlar - s-a desfășurat în instituțiile de învățământ din Găgăuzia doar pentru elevii din clasa întâi. Totul din cauza pandemiei COVID-19.
Doar aproximativ cincizeci de elevi din clasa întâi s-au adunat pe în fața liceului „Dumitru Caracioban” în această dimineață. Potrivit directorului instituției de învățământ Maria Anghelova, pandemia de coronavirus a influențat celebrarea Zilei Cunoștințelor.
"Este regretabil faptul că anul acesta situația epidemiologică nu ne-a permis să organizăm această ceremonie solemnă așa cum am planificat. Cel puțin elevii din clasa întâi vor avea parte de o sărbătoare, deși fără părinți, fără persoane terțe pe teritoriul liceului", a spus Maria Anghelova.
Părinții au putut să-și vegheze copiii doar din spatele gardului instituției de învățământ și păstrând distanța socială. Mulți dintre ei sunt revoltați de modul în care s-a desfășurat careul anul acesta.
© Sputnik / Maxim TopalLiceul Teoretic „Dumitru Caracioban”
Лицей Карачобана - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Liceul Teoretic „Dumitru Caracioban”
"Am s-o spun pe șleau și deschis: deci Ziua Orașului a putut fi sărbătorită, dar sărbătoarea pentru copii a fost anulată? Sunt dezamăgită. Copilul meu este elev în clasa întâi. Cred că totul este clar”, a spus o locuitoare a orașului Comrat care a venit la clădirea școlii.
Și elevii din clasele mari sunt supărați. Ei nu numai că nu au avut parte de un careu festiv, ci au fost nevoiți să facă lecții de Ziua Cunoștințelor.
O situație similară s-a atestat și la Liceul „Nicolai Tretiakov”. Și aici careu a fost organizat doar pentru elevii din clasa întâi. Dar au fost lăsați și părinții să intre pe teritoriul școlii.
© Sputnik / Maxim TopalLiceul „Nicolai Tretiakov”
Лицей Третьяков - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Liceul „Nicolai Tretiakov”
Deși Comisia Națională de Sănătate Publică a interzis marcarea Zilei Cunoștinței într-un format tradițional, Direcția Generală a Educației din Găgăuzia a recomandat instituțiilor de învățământ „să facă din această zi o sărbătoare”.
„Chiar și în acest format fiecare elev de clasa întâi ar trebui să simtă că a venit la școală pentru prima dată. Toți copiii noștri merg la instituțiile de învățământ, începe organizarea unui proces educațional cu deplin. Nu este recomandat ca elevii din clasele 1-4 să poarte măști, elevilor din clasele 6-12 li se recomandă să poarte măști dacă nu este posibil să se mențină o distanță de un metru", a declarat șefa departamentului Natalia Kristeva.
În total, 1,5 mii de elevi au mers în clasa întâi în Găgăuzia anul acesta.
Fluxul de știri
0