Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Republica Moldova sărbătorește astăzi „Limba Noastră”

© Sputnik / Mihai CarausПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Abonare
În Republica Moldova este marcată la 31 august Sărbătoarea ”Limba noastră”. Această sărbătoare este marcată pentru al 31-lea an consecutiv.
CHIȘINĂU, 31 aug – Sputnik. Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990, sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994, guvernul agrarian a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art.13 din Constituția Moldovei.
Poezia ”Limba noastră”, scrisă de Alexei Mateevici stă la baza imnului de stat al Republicii Moldova. La 22 iulie 1995 deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 ale poeziei „Limba noastră“ drept imn național și oficial al Republicii Moldova. Muzica cântecului a fost compusă de Alexandru Cristea, iar aranjamentul realizat de Valentin Dînga.

Anual, această sărbătoare este marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, consemnată prin poezie, cântec și joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiții populare și a momentelor care le-au marcat istoria.

Astăzi, în țară vor avea loc mai multe evenimente festive cu ocazia sărbătorii naționale ”Limba noastră”.
Fluxul de știri
0