Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pensiile ar putea fi indexate din 1 octombrie: Cine va beneficia de majorare

© Sputnik / Mihai CarausOameni in etate
Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920, 30.08.2021
Abonare
Pe lângă creșterea pensiei minime la 2000 de lei, pensionarii ar putea beneficia și de o indexare a pensiilor cu 3,86%.
CHIȘINĂU, 30 aug – Sputnik. Din 1 octombrie, pensile ar putea fi indexate cu 3,86 la sută. Prevederea face parte din cadrul unui proiect de hotărâre a Guvernului elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și propus spre dezbateri publice.
Majorarea a fost calculată reieșind din baza ratei inflației înregistrate în prima jumătate a anului comparativ cu decembrie 2020. Astfel, se propune indexarea tuturor categoriilor de pensii, indiferent de tipul și dimensiunea acestora.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Economie
Chicu: Majorarea pensiei din bani împrumutați - o bombă cu ceas pentru sistemul financiar
Totodată, din 1 octombrie a acestui an, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 2000 de lei. Diferența dintre valoarea pensiei minime și valoarea pensiei calculate va fi plătită din bugetul de stat.
Pentru indexarea prestațiilor de asigurări sociale și a unor prestații sociale de stat cu coeficientul 3,86% sunt necesare 188 186,7 mii lei. Iar, cheltuielile pentru majorarea pensiei constituie 512 712,1 mii lei.
Anterior, fostul premier Ion Chicu a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre decizia noii guvernări de a majora pensia minimă la 2000 de lei din bani împrumutați. Potrivit lui, aceată decizie ar putea duce la colaps, iar Republica Moldova nu va mai putea lua credite ulterior.
Chicu califică decizia noii guvernări de a împrumuta bani pentru marorarea pensiei minime la 2000 de lei drept o bombă cu ceas pentru sistemul financiar și bugetar al țării noastre.
Fluxul de știri
0