Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De ce Uniunea Europeană se teme de influența Rusiei și Chinei în Afganistan

© Sputnik / Mihai CarausVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova, 1920, 28.08.2021
Abonare
Analistul politic Victor Juc a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre situația din Afganistan.
CHIȘINĂU, 28 aug - Sputnik. Victor Juc a fost întrebat în studioul Sputnik Moldova ce a stat la baza declarațiilor înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate Josep Borrell, care a vorbit despre criza afgană în acești termeni: „Ceea ce nu putem face este să lăsăm chinezii și rușii să preia controlul asupra situației [...] Am putea deveni nesemnificativi ”
„Uniunea Europeană este un actor important, cu o pondere foarte importantă în relațiile internaționale. Și Uniunea Europeană nu poate să rămână impasibilă la ceea ce se produce în Afganistan. Altfel, ea își pierde acest statut. Nu va fi percepută ca o mare putere”, a remarcat analistul politic.
Expertul a remarcat că acțiunile înaltului reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene nu de puține ori au fost criticate.
„Permanent este criticat că nu corespunde exigențelor și pretențiilor Uniunii Europene. El face greșeli una după alta. Mie mi se pare că Josep Borrell nici pe departe nu reflectă ceea ce ar trebui să fie Uniunea Europeană. Mai ales în condițiile în care capacitățile lor de a acționa în Afganistan sunt destul de reduse. China și Federația Rusă, în special Federația Rusă, dispun de mai mult potențial în raport cu situația din Afganistan decât Uniunea Europeană”, a conchis Victor Juc.
Anterior, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a comentat aceste declarații ale lui Josep Borell.
„Dacă șeful politicii externe europene se gândește să folosească aceste tipuri de categorii, îmi pare rău pentru țările UE care sunt obligate să asculte și, evident, susțin o astfel de filozofie. Nu despre asta ar trebui să fie preocupat domnul Borrell! Mai degrabă, trebuie să ne gândim la modul în care afganii ar putea îmbunătăți situația din țara lor, cât mai curând posibil”, a spus Lavrov.
Situația din Afganistan a devenit deosebit de acută în ultimele săptămâni, când militanții talibanii* au lansat o ofensivă rapidă în toată țara și au ocupat toate punctele de trecere a frontierei, iar pe 15 august au intrat în Kabul și au preluat controlul asupra palatului prezidențial.
Președintele afgan Ashraf Ghani a părăsit țara pentru ca „să împiedice masacrul”, cel puțin așa a declarat el. În noaptea de 16 august, un reprezentant al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naim a declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat, iar forma de guvernare din stat va deveni clară în viitorul apropiat.
* Organizație teroristă interzisă în Rusia.
Fluxul de știri
0