Placă comemorativă în cinstea veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei la Comrat

© Sputnik / Maxim TopalPlacă comemorativă în cinstea veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei la Comrat
Placă comemorativă în cinstea veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei la Comrat - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Abonare
Autoritățile Comrat au renovat cimitirul evreiesc local și au ridicat o placă comemorativă cu numele localnicilor care au participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei.
CHIȘINĂU, 26 aug - Sputnik, Maxim Topal. Cu prilejul aniversării a 232 de ani ai orașului Comrat și a 77 de ani de la eliberarea capitalei găgăuze de invadatorii naziști, autoritățile locale au efectuat lucrări de renovare a cimitirului evreiesc. Un nou gard a fost ridicat în jurul curții, au fost instalate camere moderne de supraveghere video și iluminat stradal. De asemenea, a fost instalat pavaj.
Pe teritoriul cimitirului au fost amenajate morminte și a fost instalată o placă comemorativă cu numele locuitorilor orașului de naționalitate evreiască care au luptat în Marele Război pentru Apărarea Patriei.
© Sputnik / Maxim TopalPe teritoriul cimitirului au fost amenajate morminte și a fost instalată o placă comemorativă
Ветераны ВОВ в Комрате - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Pe teritoriul cimitirului au fost amenajate morminte și a fost instalată o placă comemorativă
Numele acestora au fost aflate de angajații Centrului de Cercetare Marunevici din Găgăuzia împreună cu mai mulți activiști. Datorită eforturilor lor a apărut la cimitir o placă comemorativă cu numele eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
"Evenimente ca cele de astăzi se întâmplă destul de rar. Dezvăluim un monument pentru soldații evrei din prima linie. I-am cunoscut pe mulți dintre cei care sunt îngropați în acest cimitir și pot spune cu încredere că și-au dat toate cunoștințele și talentul în beneficiul orașului nostru natal, în beneficiul locuitorilor din Comrat ", spune Anna Jekova.
Invitații evenimentului și-au reamintit cu lacrimi în ochi de ororile Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Unii dintre ei au părinții îngropați aici.
© Sputnik / Maxim TopalInvitații evenimentului și-au reamintit cu lacrimi în ochi de ororile Marelui Război pentru Apărarea Patriei
Ветераны ВОВ в Комрате - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2021
Invitații evenimentului și-au reamintit cu lacrimi în ochi de ororile Marelui Război pentru Apărarea Patriei
Vicepreședintele comunității evreiești din Moldova Șabatai Hanukaev a mulțumit administrației orașului și grupului de inițiativă pentru atenția acordată memoriei evreilor care se odihnesc aici și pentru munca depusă pentru îmbunătățirea aspectului cimitirului evreiesc.
Cei prezenți au depus flori la placa comemorativă, cinstind memoria eroilor de război înhumați în cimitir.
Orașul Comrat a fost eliberat în timpul operațiunii Iași-Chișinău din 23 august 1944. A doua zi, pe 24 august, întreg teritoriul Moldovei a fost eliberat.
Fluxul de știri
0