Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin nu pierde timp - a luat măsuri eficiente pentru siguranța Rusiei și a partenerilor

© Sputnik / POOL / Sergei Savostyanov / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Abonare
Un adevărat model de eficiență, președintele Vladimir Putin nu s-a ocupat de declarații, ci a pus în aplicare măsuri eficiente pentru siguranța Rusiei și a partenerilor în contextul neclar din Afganistan.
BUCUREȘTI, 23 aug – Sputnik. Strategia adoptată de Vladimir Putin în cazul evenimentelor din Afganistan este clară și sigură: ambasada de la Kabul funcționează și asigură un dialog corect cu noua putere de la Kabul, nu dă curs provocărilor americane – gen noi baze militare antiteroriste – și o întărire a partenerilor din zonă.
Motivul pentru această ultimă măsură este de asemenea clar – previne penetrarea zonei de către grupări teroriste, chiar și a acelora care luptă sub sigla ”democratizării” sau a ”primăverii”.
În acest sens, președintele Vladimir Putin a participat prin videoconferință la o sesiune extraordinară a Consiliului de securitate colectivă al Organizației Tratatului de securitate colectivă (CSTO), anunță Kremlinul.
La ședință, prezidată de președintele Tadjikistanului Emomali Rahmon, au participat prim-ministrul Armeniei. Nikol Pashinyan, președintele Belarus, Alexander Lukashenko, președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, președintele Kîrgîzstanului, Sadyr Japarov, precum și președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, precum și secretarul general al Organizației Tratatului Colectiv de securitate, Stanislav Zas.
Președinția Rusiei transmite că, în cadrul sesiunii extraordinare, părțile au discutat aspecte privind asigurarea securității statelor membre ale Organizației în contextul evenimentelor din Afganistan, precum și ”despre un răspuns comun eficient la posibilele provocări și amenințări transfrontaliere”.
În discursul său, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la evenimentele din Afganistan, dar și a potențialelor amenințări provenind din zonă – o opinie împărtășită și de ca și alți șefi de stat.
Participanții au subliniat importanța prevenirii infiltrării islamismului radical pe teritoriul țărilor membre ale CSTO – dar și să se prevină recrutarea cetățenilor lor în rândurile extremiștilor, inclusiv prin utilizarea internetului și a rețelelor sociale.
De asemenea, problema traficului de droguri afgan este încă extrem de acută, aspect în legătură cu care CSTO va trebui să monitorizeze îndeaproape cum se vor dezvolta evenimentele din țară.
Reamintim în acest sens că, sub ocupația SUA, cultura de opiacee a crescut de peste 10 ori față de perioada guvernării talibane, de până în 2000.
O problemă gravă, față de care participanții la întâlnire, inclusiv Vladimir Putin, și-au exprimat îngrijorarea este faptul că organizația teroristă Statul Islamic, interzisă în Rusia, păstrează o poziție destul de puternică în Afganistan.
Aceste aspect reprezintă o amenințare pentru spațiul CSTO, au subliniat participanții la reuniune.
Vladimir Putin a informat participanții la întâlnire în detaliu despre conversațiile telefonice detaliate pe problematica afgană avute cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, cu președintele iranian, Seyed Ebrahim Raisi, dar și cu președintele francez Emmanuel Macron și cu premierul italian Mario Draghi.
Afganistanul a fost și pe agenda discuțiilor recente ale lui Vladimir Putin cu cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, desfășurate la Moscova pe 20 august.
În discursul său, președintele Rusiei a subliniat, de asemenea, necesitatea coordonării abordărilor, inclusiv în cadrul Națiunilor Unite, al Consiliului de Securitate al ONU și la reuniunea G20.
Встреча президента РФ В. Путина с канцлером Германии А. Меркель - Sputnik Moldova, 1920, 20.08.2021
Rusia
Ce a spus Putin despre dialogul cu Merkel
În urma întâlnirii, șefii de stat au fost de acord să dea instrucțiuni pentru a dezvolta cu promptitudine măsuri de răspuns comun la amenințările potențiale care provin din Afganistan astăzi, deoarece - au subliniat participanții la sesiunea extraordinară - există riscuri reale pentru întreaga regiune eurasiatică și pentru întreaga lume.
Liderii CSTO se așteaptă ca aceste instrucțiuni să fie puse în aplicare înainte de 16 septembrie, când șefii de stat se vor aduna la o sesiune în format complet a Consiliului de securitate colectivă la Dușanbe, în Tadjikistan, unde va continua dialogul pe probleme afgane.
Fluxul de știri
0