Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

AȘM vrea modificarea articolului 13 din Constituție: Ce cred autoritățile

© Sputnik / Mihai CarausParlamentul Moldovei
Parlamentul Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 22.08.2021
Abonare
Academia de Științe a Republicii Moldova a adresat un apel conducerii de vârf a țării cu privire la modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție, care se referă la denumirea limbii. Ce spune președintele Legislativului.
CHIȘINĂU, 22 aug – Sputnik. În apelul Academiei, adresat președintelui țării, șefilor Guvernului și Parlamentului, este menționat că instituția s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific
”Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană”, precizează AȘM.
Igor Grosu - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Politică
Grosu: Moldova așteaptă "oaspeți mari" la sărbătorile naționale
Acum câteva zile, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost întrebat în cadrul unei emisiuni televizate dacă actuala guvernare va veni cu inițiativa de modificare a articolului 13 din Constituția țării, astfel ca sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu sintagma „limba română”.
În opinia spicherului, pentru a veni cu astfel te propuneri trebuie să existe siguranța că va fi întrunit numărul necesar de voturi. Totodată, în momentul de față guvernarea are o ”agendă fierbinte”, prioritare fiind angajamentele asumate în campania electorală, a subliniat el.
”Mie îmi vine greu să spin acum, chiar dacă sunt președintele Parlamentului, când va fi momentul acesta. Dacă vii cu o propunere, trebuie să te asiguri că există niște voturi, pentru că nu știu dacă merită să compromiți o idee, să nu fie votată și să rămâi doar cu încercarea. Trebuie văzut contextul. La moment noi avem o agendă foarte ”fierbinte” legată de tot ceea ce înseamnă reforma justiției și combaterea corupției. Aici trebuie să ne concentrăm. Acesta a fost și angajamentul nostru în campania electorală și vom fi foarte hotărâți în îndeplinirea acestui deziderat. Eu mi-aș dori acum să ne concentrăm pe acele angajamente pe care le-am făcut în campanie. Pentru că lumea așteaptă acțiuni foarte concrete”, a declarat Igor Grosu.
În urma alegerilor parlamentare anticipate din luna iulie, PAS deține 63 de mandate în Legislativ. Pentru operarea modificărilor în Legea Supremă sunt necesare 67 de voturi ale deputaților.
Fluxul de știri
0