Mihail Hazin: Elita Ucrainei nu se gândește la țară
09:34 21.08.2021 (actualizat: 11:33 04.04.2022)
© Sputnik / СтрингерЭмблема НАТО на Европейской площади в Киеве.
© Sputnik / Стрингер
Abonare
Ucraina își sărbătorește cea de-a 30-a aniversare a Independenței pe 24 august. În acestă perioadă îmsă țara a ajuns la dezastru economic, corupția înflorește, iar întreprinderile sunt în declin.
Despre perspectivele economice ale Ucrainei a vorbit într-un interviu pentru Sputnik economistul și publicistul Mihail Hazin.
Modelul economic al Ucrainei nu este unul viabil
Procesul de destrămare a URSS a lovit grav toate republicile ex-sovietice. În pofida acestui fapt, Ucraina este, practic, unica țară din spațiul post-sovietic care timp de trei decenii de independență așa și nu a reușit să atingă nivelul economic de la sfârșitul anilor 80 – începutul anilor 90 ai secolului trecut.
Conform datelor Băncii Mondiale, în 1990, atunci când a fost semnată Declarația de Suveranitate a statului, PIB-ul Ucrainei constituia 3965 de dolari pe cap de locuitor. Iar către 2020, PIB-ul pe cap de locuitor era deja doar de 3115 de dolari.
Într-o situație catastrofală se află inflația în Ucraina: pe parcursul ultimilor 10 ani, creșterea prețurilor la mărfuri a constituit aproximativ 200%.
"Ucraina este un stat eșuat, deoarece modelul său economic, care presupune lipsa colaborării cu Rusia, nu este unul viabil”, – menționează Hazin.
Potrivit expertului, în curând în țară vor rămânea doar corporații transnaționale, care vor „ devora Ucraina”.
„Cu toții vedem ce s-a întâmplat în Afganistan. Cel mai probabil, Ucraina, împreună cu restul țărilor din Europa de Est, va avea un scenariu similar”. – consideră economistul.
Hazin este convins că autoritățile ucraniene însele nu sunt interesate de o creștere economică. Iar Vestul și SUA nu iau Kievul în serios și doar îl „folosesc ca pe un pion”.
„În Ucraina, toate persoanele care sunt la putere au o singur gând sigur – să fure cât mai mult posibil, iar atunci când nu mai pot continua să fure – doar să evadeze”, – conchide interlocutorul Sputnik.
Va intra sau nu Ucraina în default? Va discuta oare Angela Merkel cu Vladimir Zelenski Nord Stream 2 în timpul vizitei sale la Kiev? Răspunsurile la aceste întrebări le găsiți înversiunea completă a interviului Sputnik.