Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum îți poți verifica informația din contul personal de asigurări sociale: Anunțul CNAS

© Pixabay / Pexelsimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Abonare
Cetățenii țării noastre își pot verifica informația din contul personal de asigurări sociale în mod electronic. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Asigurări Sociale.
CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Moldovenii au posibilitatea de a-și verifica online informația din contul personal de asigurări sociale. Se întâmplă după ce Casa Națională de Asigurări Sociale a lansat o nouă versiune a sistemului informaţional ACCES CPAS, care oferă mai multe posibilități de accesare și vizualizare a stării contului personal de asigurări sociale.
Astfel, indiferent de faptul în care domeniu activează persoana şi în câte locuri de muncă îşi desfăşoară activitatea, toată informaţia despre achitarea contribuţiilor de asigurări sociale pentru perioada de după 1 ianuarie 1999 declarată de angajator, se înscrie în conturile personale ale persoanelor asigurate.
Băi de nămol - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Societate
Bilete gratuite la sanatoriu: Vezi cine poate beneficia
Potrivit unui comunicat emis de CNAS, în contul personal de asigurări sociale se acumulează și informația cu privire la:
Raporturile de muncă (angajarea/eliberarea de la serviciu, suspendarea contractului de muncă, activitatea de muncă realizată în perioada de până la 01.01.1999, scanată din carnetul de muncă în baza Hotărârii Guvernului nr. 426/2018);
Suma prestațiilor de asigurări sociale acordate de către CNAS (pensiilor, indemnizațiilor de maternitate, indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii, indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, ajutorului de șomaj).
Fiecare persoană angajată are posibilitatea de a verifica dacă angajatorul achită contribuțiile de asigurări sociale și declară corespunzător mărimea salariului.
Datele contului personal servesc temei pentru stabilirea pensiilor și prestațiilor de asigurări sociale, inclusiv indemnizațiilor de incapacitatea temporară de muncă.
Pentru a obţine parola de acces la "ACCES CPAS" este necesar de respectat următorii pași:
1.
Vă adresați la oricare subdiviziune teritorială a CNAS.
2.
Prezentați documentul de identitate.
3.
Primiți loginul și parola de acces la sistemul informațional.
De menţionat că persoanele fizice care deţin semnătură electronică sau mobilă, pot accesa datele din contul personal prin intermediul serviciului MPass fără a se deplasa la structura teritorială a CNAS pentru a primi parola de acces.
Fluxul de știri
0