Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Îi este sau nu convenabilă lui Sandu vizita la Moscova

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Abonare
Analistul politic Valentin Krîlov a explicat pentru Radio Sputnik Moldova în ce mod vor fi construite relațiile dintre Chișinău și Moscova sub guvernarea PAS.
CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik. Ar putea oare Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) să surprindă cetățenii țării? Vizita la Moscova este avantajoasă pentru președintele Moldovei Maia Sandu și PAS? Răspunsurile la aceste și la alte întrebări au fost oferite într-un interviu pentru Sputnik Moldova de către analistul politic Valentin Krîlov.
"Cred că pentru PAS o astfel de vizită ar fi avantajoasă din punct de vedere politic. Adică ei ar fi interesați politic de o astfel de vizită, ca președintele Moldovei să se poată întâlni cu conducerea Rusiei", a spus Krîlov.
În opinia sa, partea rusă în acest caz va reieși din evenimentele actuale.
"Dar nici măcar asta nu este principalul lucru. Principalul este - ce va fi final? O întâlnire de dragul unei întâlniri nu este necesară Federației Ruse. Dar o întâlnire de dragul întâlnirii pentru PAS este un mic plus", a adăugat expertul.
Analistul a sugerat că conducerea Federației Ruse va fi de acord cu o întâlnire numai atunci când această întâlnire va fi pregătită.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
 - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Podcasturi
Analist: Ce mesaj i-a transmis Kozak lui Sandu cu referire la regiunea transnistreană
„Adică va fi trebui să se convină asupra unor decizii importante nu doar pentru o zi, ci pentru cel puțin o perioadă scurtă. Este nevoie ca în spatele acestei decizii să urmeze evenimente pentru următorii câțiva ani, cel puțin. Și în acest caz, dacă vorbim despre președintele Moldovei, atunci este vorba de cel puțin durata mandatului ei de șef al statului", a conchis Krîlov.
Amintim că șeful adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak s-a întâlnit miercuri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un format extins. Discuțiile au durat aproximativ două ore.
Printre problemele discutate s-au numărat soluționarea diferendului transnistrean, problema eliminării muniției în Transnistria, exporturile produselor agricole moldovenești către Rusia fătă plata taxelor vamale și furnizarea de gaze rusești către Moldova.
După întrevedere, oficialul rus a făcut declarații pentru presă la poarta Președinției și a declarat că cele două țări vor „prieteni sigur”.
Fluxul de știri
0