Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Juravliov, despre cooperarea Republicii Moldova cu Vestul și, în același timp, cu Rusia

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaDmitrii Juravliov
Dmitrii Juravliov - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Abonare
Este posibilă sau nu cooperarea Republicii Moldova cu Europa și, în același timp, cu Rusia. Răspunsul la această întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de către expertul Dmitri Juravliov.
CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Cooperarea Republicii Moldova cu Vestul, dar și cu Rusia, este posibilă. De această părere este directorul general al Institutului pentru probleme regionale din Federația Rusă, Dmitri Juravliov, care a vorbit despre acest lucru în studioul Sputnik Moldova.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
 - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Moldova și Rusia
Cum ar trebui să construiască Moldova relația cu Rusia - jurnalist
”Fără îndoială, este un lucru posibil. Rusia rămâne a fi un partener cheie din punct de vedere economic pentru Moldova. Vestul vrea ca Republica Moldova să se încadreze în sistemul său, însă el categoric nu vrea să cheltuiască bani pentru asta. Vestul nu are de gând să cumpere producția moldovenească”, a spus expertul.
Juravliov menționează că structura economiei moldovenești este organizată în așa mod, încât orientarea exclusivă spre Vest nu va fi posibilă din cauza cotei mari pe care o deține agricultura în Republica Moldova.

”Aveți un procent prea mare deținut de agricultură. Iar sectorul agricol din Europa este supraîncărcat”, a menționat interlocutorul.

Totodată, Dmitri Juravliov a menționat că Europa, în mare, nu are nevoie de producția agricolă moldovenească.
Nu se pune problema dacă iubește Europa Moldova sau nu, a continuat expertul. Ei pot să vrea foarte tare ca Republica Moldova să trăiască după logica lor, însă nu vor și nu pot să permită accesul producției agricole moldovenești, în detrimentul celei din Polonia sau România.
”România poate, din anumite considerente politice, să facă unele achiziții. Însă, în mare parte Vestul nu are nevoie de producția agricolă moldovenească”, a opinat Dmitri Juravliov.
În acest context, expertul consideră că Maia Sandu nu are nevoie de o alianță cu Rusia. Ea are nevoie de o alianță cu Vestul și relații economice bune cu Rusia.
Expertul consideră că Vestul nu-i va pune deocamdată Republicii Moldova condiția să facă o alegere dintre el și Rusia.
”O alegere radicală va însemna că Europa va trebui să cumpere singură producția moldovenească. Însă ea nu are nevoie de acest lucru”, a spus directorul general al Institutului pentru probleme regionale din Federația Rusă.
Totuși, expertul admite acest scenariu, în cazul în care dezbinarea dintre Vest și Rusia va ajunge la un apogeu, în care Vestul însuși va sista toate relațiile economice cu Rusia. Atunci, și Republica Moldova va fi nevoită să facă același lucru ca și Vestul.
Dmitri Juravliov consideră că, pe lângă subiectul economic, o alianță cu Vestul ar înseamnă și o acceptare totală a valorilor acestuia. Fenomen care, într-o formă mai lentă, are loc și acum în țara noastră.
Le Kremlin de Moscou - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Moldova și Rusia
Ce s-ar putea schimba în relațiile moldo-ruse după vizita lui Kozak la Chișinău - expert
Ce ține de problema regiunii transnistrene, Juravliov este de părere că aceasta nu va acutiza relațiile dintre Moldova și Rusia.
”Nouă nu ne trebuie asta. Regiunii transnistrene nu îi trebuie. Actuala forță politică din Moldova tot nu are nevoie de acest lucru”, a punctat Dmitri Juravliov.
Fluxul de știri
0