Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

MAE de la Moscova: Talibanii nu prezintă pericol pentru aliații Rusiei

© Sputnik / Alexeï Maïchev / Accesați arhiva multimediaLe siège du ministère russe des Affaires étrangères
Le siège du ministère russe des Affaires étrangères - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Abonare
Un angajat al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova a anunțat că talibanii nu și-au focusat scopuri și ținte în afara hotarelor Afganistanului și nu prezintă o amenințare pentru aliații Federației Ruse.
BUCUREȘTI, 16 aug – Sputnik. Moscova nu vede niciun motiv care ar indica că ar exista o amenințare prezentată de Taliban* (mișcare declarată teroristă ș interzisă în Federația Rusă) pentru aliații Rusiei și Asiei Centrale, înșiși talibanii au declarat că ei nu și-au fixat scopuri dincolo de hotarele Afganistanului, a declarat reprezentantul special al președintelui Federației Ruse, șeful departamentului doi "Asia" al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Zamir Kabulov.
"Ei (talibanii - n..n) au confirmat în repetate rânduri că nu au scopuri extrateritoriale, ei și-au însușit lecția în Afganistan în anul 2000. Iată de ce noi nu vedem o amenințare directă pentru securitatea aliaților noștri din Asia Centrală și nu există niciun factor care ar indica că există o astfel de amenințare", a declarat Kabulov în emisie directă la Pervîi Kanal, fiind citat de RIA Novosti.
"Asta nu înseamnă că noi ar trebui să ne relaxăm, dat fiind că în această situație haotică, provocată de schimbarea totală a regimului, întotdeauna apare o nișă pentru organizațiile teroriste internaționale care pot să prezinte pericole pentru securitatea aliaților noștri", a menționat diplomatul rus.
Potrivit lui, cu mult timp în urmă, Rusia a pregătit "terenul pentru a discuta cu noua putere din Afganistan".
"Este un avantaj al politicii externe rusești pe care care noi îl folosim din plin în interesele Federației Ruse pe termen lung", a menționat Kabulov.
Situația din Afganistan s-a agravat în mod special în ultimele săptămâni, talibanii avansând spre marile orașe. Duminică, mass-media au declarat că rebelii dețin controlul asupra tuturor punctelor de trecere a frontierei. Tot duminică, mai târziu, militanții au spus că au intrat în Kabul și că au preluat controlul asupra palatului prezidențial. La rândul său, președintele afgan Ashraf Ghani a declarat că a părăsit țara „pentru a preveni masacrul”. În noaptea de duminică spre luni, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Muhammad Naim, a declarat că războiul din Afganistan s-a încheiat.
* Organizația teroristă interzisă în Rusia.
Fluxul de știri
0