Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Conflict diplomatic între Polonia și Israel - declarații dure

© AFP 2024 / JANEK SKARZYNSKIAndrzej Duda
Andrzej Duda - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Abonare
Israel a rechemat șeful misiunii diplomatice din Polonia pentru consultări cu privire la legea privind restituirea proprietății evreiești
BUCUREŞTI, 16 aug – Sputnik. Israelul își recheamă șeful ambasadei de la Varșovia din cauza legii privind restituirea bunurilor victimelor holocaustului, potrivit unei declarații a șefului Ministerului de Externe al statului evreiesc, Yair Lapid, publicată de serviciul său de presă.
Anterior, președintele polonez Andrzej Duda a decis să semneze o lege controversată care afectează, printre altele, tema restituirii proprietății evreilor care au suferit în timpul celui de-al doilea război mondial.
"Astăzi Polonia a adoptat, și nu este prima dată, o lege antisemită și imorală. În seara asta am dat indicații șefului ambasadei de la Varșovia să se întoarcă imediat în Israel pentru consultări nedeterminate. Noul ambasador israelian, care urma să plece la Varșovia în curând, nu va merge la această etapă în Polonia", a adăugat șeful departamentului diplomatic.
De asemenea, se menționează că Ministerul israelian de Externe recomandă ambasadorului polonez în Israel să-și continue vacanța în țara sa.
"Ar trebui să folosească timpul pe care îl are pentru a explica polonezilor ce înseamnă Holocaustul pentru cetățenii din Israel. Explicați că nu vom tolera nici măcar o fracțiune din neglijarea memoriei victimelor și a memoriei Holocaustului", a spus Lapid într-un comunicat.
În plus, șeful diplomației israeliene a declarat că negociază cu reprezentanții SUA o reacție comună la adoptarea legii.
"În această seară, Polonia s-a transformat într-o țară antidemocratică, iliberală, care nu respectă cea mai mare tragedie din istoria omenirii. Despre aceasta nu trebuie să se tacă niciodată. Israelul și poporul evreu, desigur, nu vor tace", a concluzionat Lapid.
Recent, parlamentul polonez a adoptat amendamente la codul administrativ, potrivit cărora, după expirarea a 30 de ani de la data unei decizii administrative (inclusiv cu privire la dreptul asupra proprietății), acesta nu va putea fi atacat. Israelul și Statele Unite consideră că legea îi privează pe evrei de dreptul de a le fi restituită proprietatea sau de a primi despăgubiri pentru aceasta. Președintele Poloniei neagă faptul că legea actualizată vizează în mod specific drepturile de proprietate ale evreilor.

Poziția președintelui polonez Andrzej Duda

"Astăzi am luat o decizie cu privire la proiectul de lege, care în ultimele luni a făcut obiectul unei dezbateri vii în țară și în străinătate. După o analiză atentă, am decis să semnez modificările la Codul administrativ adoptate de Sejm și Senat”, a spus Andrzej Duda, citat de biroul prezidențial.
„Sunt convins că odată cu semnătura mea se încheie era haosului legal - era mafiei reprivatizării, incertitudinea a milioane de polonezi și lipsa de respect pentru drepturile elementare ale cetățenilor țării noastre. Căci cred într-un stat care oferă protecția cetățenilor împotriva nedreptății ", a adăugat președintele polonez.
În același timp, el neagă faptul că legea actualizată vizează în mod specific drepturile de proprietate ale evreilor. "Am făcut cunoștință cu conținutul apelurilor venite din străinătate. Autorii lor au ridicat adesea argumentul că noua lege se adresează unui grup special - evrei care au supraviețuit exterminării în masă de către germani. Resping fără echivoc această retorică și spun asta cu toată forța nu numai ca președinte al Republicii Polonia, ci și ca persoană care nu a rămas niciodată indiferentă față de problemele Holocaustului, inclusiv din motive personale ", a spus Duda.
Fluxul de știri
0