Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Noi reguli de intrare în țară: Cine poate călători liber de acum încolo

© Sputnik / Mihai CarausVama Palanca
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a convocat azi în ședință și a adoptat un șir de noi măsuri în contextul pandemiei COVID-19.
CHIȘINĂU, 13 aug - Sputnik. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a susținut un briefing după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și a anunțat cine va putea intra în Republica Moldova fără restricții.
„Optimizăm cerințele de intrare în Republica Moldova” a spus ministrul și a enumerat categoriile de persoane care pot circula liber.
Cele care vor prezenta certificat de vaccinare împotriva virusului COVID-19, cu schema completă de vaccinare, cu toate vaccinurile care sunt recunoscute în Republica Moldova - Johnson & Johnson, Sputnik Light, Sputnik V, AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna, Sinopharm, Sinovac sau oricare alt vaccin autorizat.
„Aceasta înseamnă certificat complet, ceea ce eliberează și emite oricare țară”, a spus Nemerenco.
Cele care prezintă un test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore
„Și introducem suplimentar sau rezultatul unui test antigen rapid certificat pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2 nu mai vechi de 24 de ore pentru acei călători care merg spre Republica Moldova dintr-o țară care nu este la o depărtare foarte mare”, a spus Nemerenco.
Vor fi scutiți de carantină și cei care prezintă concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat boala în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi, sau 6 luni
„Sau, dacă nu au un astfel de certificat confirmativ, se acceptă actul de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă, care este valabil 90 de zile din data efectuării investigației”, a spus Nemerenco.
Cei care nu vor prezenta astfel de acte vor fi obligați să respecte regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile și vor completa fișa epidemiologică. Acest regim poate fi întrerupt în a 7-a zi, dacă se efectuează un test PCR COVID-19 sau un test rapid, iar rezultatul acestuia este negativ.
Excepții fac copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.
„S-a majorat vârsta pentru copii - era până la 5 ani, iar acum este o excepție - copiii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani. Rămân aceleași excepții pentru studenții care fac studii peste hotare de până la 18 ani, echipajele aeronautice de deservire, persoanele care călătoresc din motive de sănătate, dar lucrătorii transfrontalieri vor fi obligați să accepte această excepție doar până la 30 septembrie și de asemenea toți cei care sunt incluși în domeniul transportului. Ei au timp o lună ca să efectueze vaccinurile pentru a fi inclusiv acceptați la intrarea în alte țări”, a spus Ala Nemerenco.
Fluxul de știri
0