Infografic
Informații de actualitate – concis și pe înțelesul tuturor

Scandal într-o tabără de elevi din Ucraina: Au difuzat cântece sovietice în limba rusă

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaФлаги Украины и Европейского Союза.
Флаги Украины и Европейского Союза. - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Abonare
Portalul tsn.ua relatează că angajați ai unei tabere de elevi din Ucraina s-au concediat după ce au inclus pe sistemul de radio melodii în limba rusă.
CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. În regiunea Hmelnițk din Ucraina, angajați ai unei tabere de odihnă pentru copii au inclus pe sistemul local de radio melodii în limba rusă. Cazul a devenit public și a provocat un mare scandal, după care respectivii angajați s-au concediat.
Escuela - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2021
Societate
Românii din regiunea Odesa cer în instanță revenirea la limba română în școli
Voluntara Lesea Ivașenko a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care povestește că în tabăra de odihnă pentru elevi Ciaka, instructoarea de pioneri le-a oferit elevilor să asculte melodii în interpretarea cântăreților sovietici și ruși. Între care Katiușa (Катюша), Ziua Biruinței (День победы), cântecele de-ale lui Basta și Morghenștern. Acest fapt a produs un adevărat scandal între voluntară Lesea Ivașenko și administrația taberei de copii Ciaika.
Tsn.ua, care este citat de RIA Novosti, relatează că reprezentanta departamentului de educație și cercetare a consiliului orășenesc Hmelnițkii Anastasia Iarova a anunțat că respectivii angajați ai taberei de odihnă pentru copii, care au difuzat muzile în limba rusă, s-au concediat după o inspecție organizată de autorități.
"Legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat" a intrat în vigoare în iulie 2019. Potrivit acesteia, singura limbă de stat în Ucraina este limba ucraineană, care este obligatorie pentru instituțiile puterii de stat și din sfera publică pe tot teritoriul statului ucrainean. Unele articole ale acestei legi intră în vigoare în mod treptat. În special, din 16 iulie 2021, limba ucraineană este în mod obligatoriu limba de difuzare a filmelor și a serialelor la posturile de televiziune.
Ученицы в школе села Алыгджер в  Иркутской области - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2019
Societate
Ambasadorul României la Moscova a criticat planurile Kievului de ucrainizare a românilor
Responsabilul pentru drepturile omului în Rusia Tatiana Moskalikova a declarant cu altă ocazie că prin politica sa de ucrainizare Kievul într-o situație de discriminare mai bine de jumătate din populația țării, iar tendințele de segregare în raport cu populația vorbitoare de limbă rusă cresc în fiecare an.
Fluxul de știri
0