Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina a prelungit starea de urgență: Cum pot călători moldovenii în țara vecină

© Sputnik / Павел Паламарчук / Accesați arhiva multimediaUcraina
Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Abonare
Autoritățile din Ucraina au prelungit starea de urgență, în contextul răspândirii rapide a variantei Delta a coronavirusului.
CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Ucraina a decis miercuri să prelungească până la 1 octombrie starea de urgenţă care le permite autorităţilor regionale să impună restricţii anti COVID-19. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul ucrainean Denis Şmigal.

''Din păcate, experţii încep să înregistreze primele trenduri negative în materie de spitalizare a celor grav bolnavi. De aceea, guvernul adoptă un decret pentru a extinde starea de urgenţă şi lockdown-ul flexibil până la 1 octombrie'', a declarat Şmigal.

''Lockdown flexibil'' înseamnă că autorităţile regionale au competenţa de a înăspri sau a relaxa restricţiile, în funcţie de situaţia concretă la nivel local. Starea de urgenţă urma să expire la 31 august.
Numărul mediu zilnic al noilor cazuri de COVID-19 din Ucraina, calculat pe şapte zile, a depăşit o mie începând de la jumătatea lunii iulie, după ce autorităţile au ridicat majoritatea restricţiilor şi au menţinut doar obligativitatea purtării măştii sanitare şi măsurile de distanţare fizică.
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Societate
Carantină pentru cei reveniți din Italia și alte țări - lista completă
Până astăzi, în Ucraina au fost consemnate 2,3 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care 53 149 fatale, în timp ce 2,5 milioane de persoane sunt complet vaccinate împotriva coronavirusului.

Cum pot călători moldovenii în țara vecină

Cetățenii Republicii Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean (cu excepția celor sosiți din Federația Rusă și Republica India după data de 05.08.2021), prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:
rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei
rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului la coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei
certificat medical emis de autoritățile medicale ale Republicii Moldova ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID-19, cu vaccinuri care sunt incluse în lista OMS.
Documentele menționate urmează a fi emise sau traduse în limba engleză. Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală. În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat a Ucrainei, pentru intrare sau tranzit, va fi refuzată de către autoritățile ucrainene.
Fluxul de știri
0