Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Țăranu, despre punctele slabe ale Guvernului Gavrilița

© Sputnik / OsmatescoАнатолий Цэрану
Анатолий Цэрану - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Abonare
Analistul politic Anatol Țăranu a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre perspectivele noului Guvern în frunte cu Natalia Gavrilița.
CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. Anatol Țăranu susține că noul cabinet de miniștri are o misiune foarte dificilă, având în vedere situația complicată în care se află țara.
„Sarcinile care stau în fața acestui Guvern sunt extrem de dificile. Mai mult, ele sunt într-o anumită măsură irealizabile în perioada unui mandat de patru ani. Din acest punct de vedere, Guvernul va avea o soartă grea”, a menționat analistul politic.
Expertul a mai vorbit despre punctele slabe ale noii guvernări, dar și despre avantajele lipsei de experiență a unor membri ai echipei.
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Politică
Gavrilița către miniștri: Vă rog să fiți pe jumătate procurori
„Această echipă are foarte multă expertiză teoretică și un anumit deficit de experiență în guvernare. În această echipă sunt oameni care nu au fost mult timp în funcții ministeriale. Asta este partea proastă, pentru că lipsa experienței guvernamentale va influența negativ, cel puțin, prima perioadă. Dar aici este și partea bună, pentru că nu există apatie, „factor de frânare”. În mare parte, o echipă tânără și ambițioasă este un lucru bun. Asta însă nu este o condiție absolută a succesului. Doar timpul va arăta dacă această echipă tânără și ambițioasă se poate realiza”, a menționat analistul.
Amintim că vineri, 6 august, noii miniștri au depus jurământul în fața președintelui Maia Sandu. Asta după ce guvernul Gavrilița a fost votat de către parlamentari.
Noua componență a Executivului a fost votată de fracțiunea PAS, cu votul a 61 de deputați. Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR”, dar și fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au votat pentru Guvernul Gavrilița.

Membrii Cabinetului de Miniștri condus de Natalia Gavrilița:

1.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene: Nicu Popescu (fost ministru de Externe în Guvernul Sandu)1.
2.
Ministerul Afacerilor Interne: Ana Revenco (consilieră a președintei Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).
3.
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: Viorel Gherciu3.
4.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Andrei Spânu4.
5.
Ministerul Mediului: Iuliana Cantaragiu5.
6.
Ministerul Apărării: Anatolie Nosatâi (fost șef al Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale)6.
7.
Ministerul Economiei: Sergiu Gaibu7.
8.
Ministerul Educației și Cercetării: Anatolie Topală (secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării)8.
9.
Ministerul Culturii: Sergiu Prodan9.
10.
Ministerul Finanțelor: Dumitru Budianschi10.
11.
Ministerul Justiției: Sergiu Litvinenco (deputat PAS)11.
12.
Ministerul Sănătății: Ala Nemerenco (consiliera președintei Republicii Moldova în domeniul sănătății)12.
13.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marcel Spătari.13.
Fluxul de știri
0