Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Franţa: Preot ucis în Vandea – suspect de origine ruandeză

© Sputnik / Жюльен Маттиа / Accesați arhiva multimediaАкция против реформы образования в Париже
Акция против реформы образования в Париже - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Abonare
Un bărbat de origine ruandeză, plasat sub supraveghere judiciară în cadrul anchetei asupra incendiului de la catedrala din Nantes în iulie 2020, s-a prezentat brigăzii de jandarmerie Mortagne-sur-Sèvre, spunând că a ucis un preot.
BUCUREŞTI, 9 aug – Sputnik, Doina Crainic. Pe 9 august dimineața, un preot al comunității fraților misionari a fost victima unui „asasinat tragic”, a declarat ministrul francez de Interne Gerald Darmanin pe Twitter. Acesta şi-a exprimat „tot [sprijinul faţă de] catolici” și a spus că trebuie să meargă la Saint-Laurent-sur-Sèvre.
„Un bărbat s-a prezentat dimineaţa brigăzii de jandarmi din Mortagne-sur-Sèvre și a spus că a ucis un preot”, a spus pentru AFP o sursă apropiată cazului. Modus operandi al crimei nu a fost încă dezvăluit, dar o sursă din poliție a exclus un atac cu cuțitul.
Bărbatul fusese plasat sub supraveghere judiciară în cadrul anchetei asupra incendiului din catedrala din Nantes izbucnit pe 18 iulie 2020, a mai spus această sursă, citată de RT France. Încarcerat câteva luni, acesta a fost eliberat în iunie, în așteptarea procesului.
Preotul Olivier Maire, în vârstă de 60 de ani, conducător al comunității religioase din Montfortians din Saint-Laurent-sur-Sèvre, l-a primit pe acest om „timp de câteva luni”, potrivit lui Bruno Retailleau, senator din Vandea.

Gerald Darmanin a afirmat că „acest străin nu este expulzabil”

Președintele partidului Adunarea Națională Marine Le Pen a reacționat imediat pe Twitter: „Prin urmare, în Franța putem fi ilegali, putem da foc catedralei din Nantes, fără a fi expulzați niciodată și să recidivăm prin uciderea unui preot”, a scris Le Pen, spunând că acest caz reprezintă „falimentul complet al statului și al lui Gerald Darmanin”.
La acest comentariu, ministrul francez de Interne a răspuns fără întârziere: „Acest străin nu este expulzabil în ciuda ordinului de expulzare, atâta vreme cât nu a fost ridicat controlul judiciar asupra sa”, a scris Darmanin, acuzându-o pe Marine Le Pen că „atacă fără să cunoască faptele”.
În ceea ce privește incendiul de la catedrala din Nantes din iulie 2020, Emmanuel A., un voluntar din eparhia de Nantes, care s-a refugiat în Franța, a recunoscut, la prima sa apariție în fața procurorului, că este făptaşul. Părintele Hubert Champenois, administratorul clădirii, a explicat că voluntarul era un „ruandez care s-a refugiat în Franța acum câțiva ani”, „slujea la altar” și că îl cunoștea „de patru sau cinci ani”. „Aveam încredere în el ca în toți colaboratorii”, a explicat acesta pentru AFP.
Ancheta a dezvăluit existența a trei puncte distincte în care a izbucnit incendiul în catedrala Saint-Pierre et Saint-Paul. Suspectul a confirmat ulterior „că a aprins foc în cele trei puncte: în marea orgă, mica orgă și într-un tablou electric”, a declarat magistratul pe 26 iulie 2020.
Fluxul de știri
0