Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La mulți ani, Sofia Rotaru: Renumita cântăreață a împlinit 74 de ani

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Accesați arhiva multimediaSofia Rotaru
Sofia Rotaru - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2021
Abonare
Îndrăgita cântăreață Sofia Rotaru a împlinit astăzi 74 de ani. Repertoriul ei conține sute de cântece în diferite limbi.
CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Renumita cântăreață de muzică ușoară, Artista Poporului din Republica Moldova, Artista Poporului din Ucraina, deținătoarea ”Ordinului Republicii”, Sofia Rotaru a împlinit astăzi 74 de ani.
Îndrăgita cântăreață s-a născut în anul 1947, în satul Marșenița, raionul Noua Suliță, din regiunea Cernăuți din Ucraina, fiind a doua într-o familie cu șase copii.
Tatăl ei, Mihail Feodorovici Rotaru, era maistru în viticultură. A fost pe front în Marele Război pentru Apărarea Patriei, ajungând până la Berlin. Mama - Alexandra Ivanovna Rotaru. Sora mai mare a Sofiei, Zinaida, a suferit de tifos când era copil și și-a pierdut vederea. Având un auz perfect, Zinaida memora cu ușurință melodii noi și a învățat-o mica Sonia multe cântece populare.
Talentul muzical al Sofiei s-a manifestat foarte devreme. Din clasa I a cântat în corul școlii și al bisericii, a participat la spectacole de amatori, a susținut concerte în satele din jur, a studiat în clubul de artă dramatică și a învățat să cânte la dombra și acordeon cu butoane.
În 1974 a absolvit Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chişinău. A fost solistă a Filarmonicii din Cernăuţi şi a celei din Ialta. A colaborat cu trupa de balet modern din Lvov ”Akverios”.
Sofia Rotaru cântă în limbile română, ucraineană şi rusă.
Interpreta a realizat numeroase înregistrări audio la Casa de discuri „Melodia” din Moscova. A întreprins mai multe turnee artistice în Franța, Germania, Israel, România, Rusia, SUA şi în alte ţări.
Sofia Rotaru este interpreta imnului orașului Chișinău ”Orașul meu alb”, compus de Eugen Doga, pe versurile lui Gheorghe Vodă. În 2013 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al orașului Chișinău.
Sofia Rotaru interpretează compoziții în orice stil - pop, folk, jazz, rock. Ea a fost prima dintre celebrele cântărețe sovietice de estradă care a folosit cântarea recitativă și a început să folosească ritm-computerul în aranjamentul muzical al pieselor.
Un fapt curios. Sofia Rotaru își sărbătorește ziua de naștere de două ori - pe 7 și pe 9 august. Problema este că, la un moment dat, ofițerul de pașapoarte a scris greșit în pașaportul cântăreței că ea s-a născut pe 9, și nu pe 7 august.
Fluxul de știri
0