Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șoc mondial: Ministrul Apărării din Israel anunță că țara sa e gata să lovească Iranul

© AP Photo / Majdi MohammedSoldați israelieni
Soldați israelieni - Sputnik Moldova, 1920, 06.08.2021
Abonare
Ministrul Apărării din Israel, Benny Gantz, a declarat că țara sa este pregătită să lovească Iranul în contextul creșterii tensiunilor între cele două state
BRUXELLES, 6 aug – Sputnik, Daniela Porovăț. Israelul este pregătit să lovească Iranul, a declarat joi ministrul israelian al Apărării Benny Gantz, în timp ce crește tensiunea dintre cele două state, inclusiv în urma atacului asupra petrolierului comercial Mercer Street, în urma căruia au murit un român și un britanic.
„Atunci când un agent palestinian al Jihadului Islamic din Gaza trage asupra Israelului, o face cu sprijinul Iranului. Știm acest lucru”, a declarat Benny Gantz, pentru Ynet.
Întrebat dacă statul este pregătit să lovească Teheranul, ministrul răspuns „da” și a adăugat că Republica Islamică reprezintă o amenințare „pentru țară, pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga lume”.
In this photo released by the Islamic Republic News Agency (IRNA), members of the Iranian Revolutionary Guard celebrate after launching a missile during their maneuver in an undisclosed location in Iran (File) - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Internațional
Israel și Iran, reacții incendiare, situația devine explozivă
Israelul consideră că programul nuclear iranian este preocuparea numărul unu și, deși Teheranul a negat întotdeauna că urmărește să obțină arme nucleare, autoritățile israeliene cred că regimul continuă să dezvolte capacitățile necesare pentru a produce un arsenal nuclear și pentru a fabrica rachete balistice capabile să transporte focoase nucleare.
„Iranul este o problemă internațională și regională. Lumea a fost martoră vineri la un exemplu. Acest lucru i se poate întâmpla oricui”, a declarat Gantz, referindu-se la atacul împotriva petrolierului.
În contextul în care noul președinte iranian, Ebrahim Raisi, preia astăzi funcția de la moderatul Hassan Rouhani, ministrul Apărării israelian a declarat că acesta ar putea conduce Iranul către politici regionale și de securitate și mai extreme.
„Iranul caută să reprezinte o provocare pe mai multe fronturi pentru Israel și își consolidează forțele în Liban și Gaza, desfășurând miliții în Siria și Irak și menținându-și susținătorii în Yemen. Iranul este o problemă globală și regională și o provocare pentru Israel”, a declarat Gantz.
Ieri, la o întâlnire cu diplomați din statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, Benny Gantz a avertizat că Iranul s-ar afla la doar aproximativ 10 săptămâni de a dobândi materiale de calitate militară necesare pentru a construi o armă nucleară.
Сторонники Талибана на границе Афганистана и Пакистана  - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Rusia
Rusia invită India și Iranul să se alăture discuțiilor extinse din cadrul „Troica”
„Acum este timpul pentru fapte – cuvintele nu sunt suficiente. Este timpul pentru acțiuni diplomatice, economice și chiar militare – în caz contrar, atacurile vor continua”, a avertizat ministrul israelian.
Fluxul de știri
0