Covor moldovenesc, Sărbătoarea Vinului - Sputnik Moldova, 1920
Oameni, locuri și istorii
Sputnik Moldova vă prezintă reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene din societatea noastră.

Prin ce s-a remarcat a Tatiana Salcuțan la Jocurile de la Tokyo

© Photo : Facebook / Eduard CiobanuTatiana Salcuțan
Tatiana Salcuțan  - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Abonare
Record național și record personal și prima ieșire într-un sfert de secol în semifinalele Olimpiadei - asta a remarcat-o pe Tatiana Salcuțan la Jocurile Olimpice.
Reprezentanta înotului moldovenesc Tatiana Salcuțan a stabilit simultan câteva realizări la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
În pofida faptului, că nu a reușit vineri să ajungă în finală la proba înot stil spate la o distanță de 200 m, Salcuțan a devenit primul sportiv moldovean care s-a calificat în 1/2 de finală pentru prima dată într-un sfert de secol. Din lista generală a celor 16 participanți, moldoveanca a ocupat locul 11.
© Photo : Facebook / Olympic MoldovaTatiana Salcuțan
Татьяна Салкуцан Tatiana Salcuțan - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Tatiana Salcuțan
Și asta nu este tot – Salcuțan s-a calificat în semifinale, stabilind un record național în piscina de 50 m, parcurgând distanța în 02:09.98. Sportiva și-a îmbunătățit rezultatul personal în eforia de calificare cu 0.14 secunde.
Apropo, tot ea a stabilit un record național în bazin de 25 m în 2016, adică la vârsta de 15 ani. Apoi, la Cupa Vladimir Salnikov, sportiva a înotat 200 de metri pe spate în 02:07.63.
Salcuțan a manifestat stabilitate în ambele serii de la Jocurile de la Tokyo. Rezultatul ei în semifinale a fost puțin mai slab decât în ​​calificare – 02:10.09. Mai rău decât în ​​startul de calificare, dar și mai bun decât recordul personal care era în vigoare înainte de startul de la Jocurile Olimpice.
Acest lucru i-a oferit lui Salcuțan locul 11 în finală. S-ar părea că există doar trei poziții înainte de râvnitul locul opt și realizarea istorică, dar dacă te uiți la rezultatul chinezei Peng Xuwei care a luat locul opt – 02:08.76, devine clar că decalajul este prea mare.
© Photo : Facebook / Olympic MoldovaTatiana Salcuțan
Татьяна Салкуцан Tatiana Salcuțan - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Tatiana Salcuțan
Pentru a trece în finală, sportiva moldoveancă trebuia imediat să-și îmbunătățească propriul record național, pe care tocmai îl stabilise, cu 1.22 secunde – o sarcină extrem de dificilă. Cele opt finaliste au înregistrat rezultate, care diferă mult de timpul arătat de concurentele care au ieșit din competiție. Chiar și italianca Margherita Panziera, care a ocupat locul IX în semifinale, a fost depășită de reprezentanta Chinei cu 0,78 secunde, și de către australiana Emily Seebom, care a avut cel mai bun timp, cu 2.45 secunde.
În pofida faptului, că a obținut realizările enumerate mai sus, Salcuțan este nemulțumită de performanța sa.
"Deseori mi se pune întrebarea: "Ce face un om atât de puternic?" Răspunsul meu este: durerea. Morală, fizică, atunci când înduri această durere din răsputeri, pentru că conștientizezi că nu poți renunța. Toată lumea are un concept diferit de durere, nimeni nu va știe câtă durere am trăit în acel moment. Dar vă asigur, cu siguranță aceasta m-a făcut mai puternică. Mi-e rușine în fața familiei mele, a prietenilor, a oamenilor care m-au susținut și mă sprijină, din păcate, astăzi am ratat șansa de a obține cel mai bun rezultat, dar am încercat, chiar am făcut tot posibilul", a scris sportiva pe pagina sa de Instagram.
Evident, am încercat, iar acest lucru l-a arătat cifrele de pe tabelul de marcaj - de două ori locul XI ​​și un record național. Este adevărat, că astăzi, adversarele au fost mai puternice, însă acest lucru este doar un stimulent pentru a continua munca. Sistematic, verificat, clar, pas cu pas, îmbunătățindu-și rezultatele și apropiindu-se de top-ul mondial.
© Photo : Comitetul National Olimpic al Republicii MoldovaÎnotătoarea Tatiana Salcuțan
Înotătoarea Tatiana Salcuțan - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Înotătoarea Tatiana Salcuțan
"Mama, eu niciodată nu renunț. Adevărul este că norocul nu a fost mereu de partea mea. Știu că tu și bunica ați vrea să mă vedeți pe podiumul Olimpic, voi sta pe el, poate nu la această Olimpiadă, ci în viitor neapărat o voi face, îți promit. A fost prima mea Olimpiadă, sunt foarte fericită să fiu aici și să-mi reprezint țara. Este o experiență de valoare și sunt sigură că îmi va fi de folos", a mai scris Salcuțan pe Instagram.
Se pare că prima Olimpiadă pentru sportiva de 20 de ani n-a ieșit așa cum și-a planificat, oricum a reușit, deoarece principalul lucru pentru un atlet este să-și depășească limitele, iar Salcuțan l-a realizat, stabilind un record personal și național.
Fluxul de știri
0