Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Tătarii din Crimeea au îndemnat Turcia să recunoască peninsula ca parte a Rusiei

© Sputnik / Sergey Malgavko / Accesați arhiva multimediaCrimeea
Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Abonare
Șeful autonomiei regionale a tătarilor din Crimeea, Eyvaz Umerov, a chemat Turcia să recunoască Crimeea ca parte a Rusiei.
CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik. Șeful autonomiei național-culturale regionale a tătarilor din Crimeea, Eyvaz Umerov, s-a adresat autorităților turce cu îndemnul de a recunoaște Crimeea ca parte a Federației Ruse.
Anterior, profesorul Universității turce Maltepe Hasan Unal a declarat pentru Lenta.ru că Rusia și Turcia vor fi capabile să cadă de acord asupra statutului Crimeii dacă Moscova recunoaște autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord ca stat independent. La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei Dmitri Peskov a declarat că regiunile țării nu pot deveni subiectul niciunui fel de tranzacții.
"Dacă conducerea Turciei vrea să fie consecventă, și sprijinul tătarilor din Crimeea nu este PR politic, atunci peninsula trebuie recunoscută ca parte a Federației Ruse. Suntem acasă și aceasta este alegerea noastră", a declarat Umerov pentru RIA Novosti.
Totodată, potrivit acestuia, Rusia nu forțează și nu roagă pe nimeni ca Crimeea să fie recunoscută drept parte a Rusiei.
Президент РФ В. Путин  - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2021
Rusia
Putin, gata să discute cazul Crimeea cu Zelenski, dar nu apartenenţa peninsulei
"De facto și de iure, peninsula este în componența Federației Ruse, cu sprijinul a 96% din populație. Recunoașterea Crimeii drept parte a Rusia este necesară în primul rând țărilor partenere care doresc să edifice relații constructive cu țara noastră. Dacă Turcia este gata să discute chestiunile de recunoaștere și să scoată la mezat Republica Turcă Cipru, aceasta este treaba lor, țara noastră nu are nevoie să alerge după nimeni ", a spus Umerov.
Cipru a fost împărțit de facto între comunitățile greacă și turcă din 1974. În 1983, în nordul insulei a fost proclamată Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea mondială. Rămâne recunoscută la nivel internațional doar Republica Cipru care controlează de facto sudul insulei. Comunitățile greacă și turcă din insulă au purtat timp de mai mulți ani negocieri privind reunificarea politică a Ciprului, dar deocamdată nu au reușit prea mult în acest sens.
Fluxul de știri
0