Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi detalii privind perchezițiile de la Consiliul raional Criuleni: Două persoane reținute

© Sputnik / Miroslav Rotarireținere
reținere - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Abonare
Două persoane au fost reținute în urma perchezițiilor matinale de la Consiliul raional Criuleni. Acestea ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei.
CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare au fost reținuți de ofițerii CNA, fiind bănuiți în mai multe dosare de corupție. Aceștia sunt cercetați în mai multe cauze penale, iar acțiunile ilegale ale acestora ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei.
”Corupere pasivă, activă, trafic de influență și abuz de serviciu sunt infracțiunile de care sunt bănuiți arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare”, este menționat în comunicatul emis de Centrul Național Anticorupție.
Potrivit CNA, cauzele au fost pornite la sfârșitul anului 2020, după care au fost conexate într-o singură procedură.
Задержание - Sputnik Moldova, 1920, 30.06.2021
Societate
Doi specialiști în IT - plasați în izolatorul CNA: Motivul pentru care au fost denunțați
În cadrul investigațiilor și acțiunilor de anchetă, oamenii legii au constatat că angajații ”Biroului de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii ”CriPSer”, subdiviziunea subordonată Consiliului raional Criuleni au creat o societate comercială cu aceleași atribuții, iar prin intermediul acesteia prestau servicii persoanelor fizice și juridice în detrimentul întreprinderii de stat.
”Astfel, prin înțelegere prealabilă cu arhitectul-șef al Consiliului, oamenii erau direcționați la societatea privată, iar contra unor sume de bani, oferite drept mită, obțineau acte și avize pentru construcții fără impedimente”, a mai arată în comunicat.
În urma unui control financiar al celor două entități a fost stabilit că societatea privată a încasat în câțiva ani sume aproape triple față de subdiviziunea subordonată Consiliului, astfel prejudiciind bugetul local cu sute de mii de lei.
Totodată, pe parcursul investigațiilor, au fost documentate mai multe cazuri de corupere și abuz, în care ar fi implicați administratorul ”Biroului de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer” și arhitectul-șef.
Astăzi, ofițerii CNA și procurorii au efectuat opt percheziții la domiciliile și la birourile de serviciu ale ale celor doi suspecți. În urma acestora, administratorul „Biroului de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer” și arhitectului-șef al raionului Criuleni au fost reținuți și escortați la CNA pentru audieri.
Dacă vor fi găsiți vinovați, ambii riscă închisoare, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice.
Fluxul de știri
0