Educație
Sputnik Moldova vă prezintă informații despre procesul de studii, problemele din învățământ și provocările din acest sector.

Dascăl din România: Cei care optează pentru studiul limbii ruse investesc în viitorul lor

© Pixabay / moinzonExamen
Examen - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Abonare
Profesorul de limbă rusă Emil Dumitru, de la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” din București, este de părere că limba rusă are dreptul să fie studiată la fel ca orice altă limbă străină. Câți elevi învață rusa în România.
CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Limba rusă este una din disciplinele care, din păcate, nu prea se mai studiază în România.
Перспективы развития Молдовы после президентских выборов 2020 года   - Sputnik Moldova, 1920, 22.01.2021
Politică
Deputat rus: De ce soarta limbii ruse este decisă în Moldova de cetățeni români
În anul școlar care tocmai s-a încheiat, în școli generale și în licee, limba rusă a fost studiată de 650 de elevi.
Potrivit datelor Ministerului Educației din România, limba rusă a fost prima aleasă în 12 licee de stat și private, iar în 44, limba a doua sau a treia, studiată de 471 de elevi.
Mai mult de o sută dintre aceștia sunt la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” și la Liceul Teoretic ”Decebal” din București.
Emil Dumitru este profesor de limba rusă la Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”. Susține că politicul este vinovat de faptul că studiul limbii ruse a fost descurajat de autoritățile române după Revoluția din decembrie 1989.
”Din păcate, factorul politic și-a pus amprenta asupra studiului limbii ruse în învățământul preuniversitar românesc. Studiul acestei limbi nu a fost întrerupt sau interzis de autorități (după Revoluție), dar a fost descurajat”, precizează acesta, potrivit scoala9.ro .
În opinia sa, limba rusă are dreptul de a fi studiată care orice altă limbă străină, pentru că este vorba de o abordare educațională, nu politică.
Este drept, cunoașterea limbii engleze reprezintă o necesitate, dar nu o suficiență, mai crede profesorul.
”Cei care optează pentru studiul limbii ruse investesc inteligent în viitorul lor, CV-ul plasându-i pe o zonă de nișă pe piața muncii”, a completat cadrul didactic.
Într-o discuție pe care am purtat-o cu profesorul de limbă rusă Eugenia Crețanu aceasta mi-a spus că o limbă străină nu ar trebui să aibă granițe și preconcepții. Întregul material realizat cu profesorul Crețanu poate fi citit pe Sputnik.
Fluxul de știri
0