Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Politolog: Moldova a fost atrasă într-un joc geopolitic

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Accesați arhiva multimediaRelations between Russia and the EU have deteriorated with the escalation of the Ukrainian crisis, as western governments imposed economic sanctions on Russia, accusing Moscow of aiding independence supporters in eastern regions of the country.
Relations between Russia and the EU have deteriorated with the escalation of the Ukrainian crisis, as western governments imposed economic sanctions on Russia, accusing Moscow of aiding independence supporters in eastern regions of the country. - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2021
Abonare
Politologul Corneliu Ciurea a declarat în emisie la Radio Sputnik Moldova că Republica Moldova este o zonă tampon între Uniunea Europeană și Federația Rusă, fiind atrasă într-un joc geopolitic.
CHIȘINĂU, 26 iul - Sputnik. Politologul Corneliu Ciurea a remarcat în studioul Sputnik Moldova că țara noastră este atrasă într-o confruntare geopolitică dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă.
„Uniunea Europeană a declarat că vrea să joace geopolitic, iar geopolitica înseamnă luarea în calcul a unui singur actor, care este Rusia, iar țările care se află între Uniunea Europeană și Rusia, vorbim de Ucraina, Moldova, sunt privite ca zone tampon, ca o modalitate de a ține în șah mereu Rusia și de a nu permite Rusiei să-și extindă influența. Noi suntem în acest joc niște pioni folosiți pentru a diminua influența Rusiei în zonă”, a declarat Corneliu Ciurea.
Politologul susține că în Moldova iau amploare două curente - unul marcat de optimism în ceea ce privește viitorul țării și integrarea europeană, iar altul marcat de scepticism.
Протест комбатантов перед зданием парламента Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 24.07.2021
Analize și opinii
Juravliov: De ce „visul european” i-a ademenit pe moldoveni
„Integrarea europeană în ultimul timp este privită cu scepticism. Ea nu dă randamentele așteptate, deși susținătorii Maiei Sandu combat acest lucru. Mulți spun că noi am dobândit foarte mult din partea Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană a devenit partenerul nostru comercial de bază. Noi, scepticii, observăm și costurile acestei integrări. Vedem și implicarea politică masivă a Uniunii Europene în treburile unui stat suveran. În fond, acest lucru se acceptă, dar cu condiția unei șanse reale pentru aderare. O țară poate să cedeze din propria suveranitate, așa cum au făcut și alte țări, dar obțin ceva în schimb. Noi am obținut mai puțin”, a declarat Corneliu Ciurea în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920, 25.07.2021
Juc: Ce se va schimba în relația dintre Moldova și Rusia după ce PAS a câștigat puterea
Mai mult, există un val de scepticism cu privire la Parteneriatul Estic.
„Există sceptici care consideră că Parteneriatul Estic ca proiect de integrare s-a epuizat, este într-un declin vizibil. Uniunea Europeană nu mai are intenții de a absorbi statele din Parteneriatul Estic, ci de a le ține la distanță pe motive geopolitice, ca o zonă tampon, în relația cu Rusia. PAS și Maia Sandu nu au altceva de făcut decât să ne demonstreze veridicitatea propriei abordări, asupra căreia planează anumite incertitudini”, a spus analistul politic.
Fluxul de știri
0