Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

România trimite o sută de mii de doze de vaccin anti COVID-19 în Republica Moldova

© AFP 2024 / JOE RAEDLEVaccinare cu Moderna împotriva COVID-19 în SUA
Vaccinare cu Moderna împotriva COVID-19 în SUA - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2021
Abonare
Vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, a anunțat că România va continua să doneze doze de vaccin anti COVID-19 Republicii Moldova.
BUCUREȘTI, 21 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Republica Moldova urmează să primească din România, în cursul acestei săptămâni, 100000 de doze de Pfizer.
Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, în cadrul unei conferințe de presă.
Oficialul a subliniat că România va continua, atât la nivel individual, cât şi la nivel european, acţiunile de donaţie sau revânzare a unor doze de vaccin anti-COVID.
Guvernul a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, această donație.
Vaccinul Pfizer - Sputnik Moldova, 1920, 10.07.2021
Societate
Pfizer vrea autorizarea unei doze suplimentare de vaccin pentru combaterea tulpinii Delta
”După cum bine știm, şi Serbia a beneficiat de 50.000 de doze de donaţie, Ucraina, Argentina, Vietnam – 100.000 de doze AstraZeneca şi până în momentul de faţă a fost finalizat un singur contract de vânzare, cu Danemarca, pentru 1.170.000 de doze de vaccin. Iar demersuri suplimentare vor fi anunţate pe măsură ce România le finalizează”, a declarat Baciu.
Acesta a vorbit despre strategia Uniunii Europene de achiziție a vaccinurilor anti-COVID. El spune că, în momentul în care Comisia Europeană a contractat toate aceste doze de vaccin, cu toate companiile care aveau un vaccin cu potenţial, au fost două elemente importante.
În primul rând este vorba despre o prefinanţare de peste 2,7 miliarde de euro pe care Comisia Europeană, prin Emergency Support Instrument, a acordat-o tocmai pentru a accelera procesul de dezvoltare şi capacităţile de producţie ale companiilor care prezentau potenţial.
În momentul când au demarat aceste negocieri, semnarea contractului era condiționată de autorizaţia pe care respectivele vaccinuri, la momentul respectiv încă nefinalizate, ar fi primit-o şi la fel de eficacitatea vaccinurilor.
”Deci, în momentul în care s-au negociat aceste clauze, aceste contracte cu toate companiile de către Comisia Europeană, în respectivul moment dorinţa era de a avea acces la cât mai multe vaccinuri sigure şi eficiente în cel mai scurt timp”, a declarat vicepreședintele CNCAV.
Potrivit lui Baciu, în respectivul moment nu există nici un vaccin care să fie finalizat din punct de vedere tehnologic, care să aibă autorizaţii emise de către Agenţia Europeană a Medicamentului sau alte agenţii.
“Şi atunci, dorinţa era de a avea contracte cu toate companiile care prezentau potenţial. A rezultat într-o situaţie în care mare parte din acele contracte s-au dovedit a fi cu vaccinuri care au primit autorizaţie şi vaccinurile erau eficiente. Într-adevăr, una din companii, după cum ştim, nu a primit autorizaţia, a renunţat la procesul de dezvoltare a respectivului vaccin. Aceasta a fost situaţia în care ne-am regăsit, însă putea să fie invers”, spune Baciu.
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Veste bună pentru cei care s-au vaccinat în România: Pot descărca certificatele digitale
Acesta a adăugat că, din cele şase companii, putea să fie doar una care să ajungă să dezvolte un vaccin. Şi atunci de aici a fost şi dorinţa de a avea acces la toate vaccinurile pe care Comisia Europeană le poate contracta în cel mai scurt timp.
În opinia lui Baciu, mecanismul european de contractare a vaccinurilor s-a dovedit a fi un succes.
Potrivit vicepreședintelui CNCAV, până în prezent, România a recepţionat 19.549.226 de doze de vaccin: 11.595.129 de la BioNTech-Pfizer, de la Moderna – 1.592.400, de la AstraZeneca – 3.374.000, de la Johnson & Johnson – 987.700, urmând ca livrările să continue.
Fluxul de știri
0