Avertizare pentru cei care merg în Grecia la mare

CC0 / Pixabay / Mariamichelle / Santorini, Grecia
Santorini, Grecia - Sputnik Moldova, 1920, 18.07.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O atingere a meduzei se poate transforma într-o mușcătură extrem de dureroasă, care poate provoca chiar șoc alergic la persoanele vulnerabile. În plus, ecologiștii spun că invazia meduzelor poate afecta negativ diversitatea biologică a mării.
CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Plajele populare din peninsula Halkidiki din nordul Greciei - și anume Sithonia și Kassandra - suferă de o „surpriză” naturală. Golful este umplut cu meduze violete toxice.
O atingere a unei asemenea vietăți marine se poate transforma într-o mușcătură extrem de dureroasă, care poate provoca chiar șoc alergic la persoanele vulnerabile. 
Santorini, Grecia - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Societate
Date îngrijorătoare pentru cei care își fac concediul în Grecia
În plus, ecologiștii spun că invazia meduzelor poate afecta negativ diversitatea biologică a mării. Motivul înmulțirii lor a fost deja găsit - o creștere semnificativă a temperaturii în atmosferă, care afectează și apa, crescând astfel concentrația de „invadatori nedoriți”.
Potrivit unui profesor de biologie marină de la Universitatea Aristotel din Salonic, schimbările climatice sunt în mare parte cauza acestor schimbări de înmulțire, este necesar să se ducă o luptă la nivel de stat, dar deocamdată turiștii nu pot decât să spere că meduzele vor fi duse de curenți departe de coastă spre Marea Egee de Nord.
În același timp, problema este atât de urgentă, încât în ​​Grecia a fost dezvoltată o aplicație specială pentru a ajuta - inclusiv turiștii - să afle dacă există meduze periculoase lângă plaja lor. Permite oricărui utilizator să fotografieze și să identifice vietatea marină și să indice data la care a văzut-o și locația exactă. Astfel, o hartă specială Google este actualizată, iar cei care se scaldă știu oricând unde sunt meduzele și, în același timp, îi ajută pe cercetători și biologi să observe mai bine și să studieze acest fenomen.

Recomandări turiștilor - ce faci în caz de mușcătură de meduză

Experții le recomandă turiștilor să aibă în geantă puțin amoniac sau un gel, care poate fi achiziționat de la farmacie, care poate ameliora mâncărimea. Potrivit lor, persoanele care suferă de alergii pot fi sfătuiți să nu intre în apă în această perioadă.
În același timp, oficialii din turism consideră că problema este mai degrabă umflată și este „direcționată”. Astfel, președintele Asociației Hotelurilor din Halkidiki și președintele Organizației de Turism din Halkidiki, Grigoris Tassios, a spus următoarele:
„Nu vă asumați riscuri fără un motiv real și ascultați cu atenție oamenii de știință. Acesta este un fenomen temporar care apare în principal în golfurile închise. Acest fenomen este întâlnit acum într-o mică parte din Kassandra și, potrivit experților, este legat în principal de schimbările climatice".
El a mai menționat că, pentru majoritatea turiștilor, mușcăturile de meduză nu sunt periculoase și, dacă este necesar, „pot fi ușor tratate cu o cantitate mică de amoniac”.
De asemenea, el a cerut mass-media „să nu umfle” problema și să apeleze la specialiști.
"Orice interpretare arbitrară, în afară de cunoștințele științifice, ar putea dăuna economiei la mijlocul verii, într-un moment în care țara noastră, întreprinderile și lucrătorii continuă în mod responsabil lupta dificilă împotriva pandemiei", a adăugat Tassios.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0