Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scriitorul Nicolae Dabija ar fi împlinit astăzi 73 de ani

Nicolae Dabija - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2021
Abonare
Academicianul și scriitorul Nicolae Dabija ar fi împlinit joi, 15 iulie, vârsta de 73 de ani. El s-a stins din viață în luna martie, din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.
CHIȘINĂU, 15 iul - Sputnik. Astăzi, Universitatea de Stat din Moldova va deschide un muzeu în memoria scriitorului Nicolae Dabija. Astfel, începând cu ora 14:30, USM și biserica „Întâmpinarea Domnului” va organiza ceremonia de comemorare a marelui poet și publicist.
Cum arată cea mai veche carte din țară: Datează din secolul XV - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2021
Cum sunt păstrate cele mai vechi cărți din țară: Nu pot fi atinse
Evenimentul de comemorarea va avea loc în incinta Sălii Senatului USM. Potrivit unui comunicat de presă al universității, ceremonia va continua cu inaugurarea muzeului în memoria scriitorului Nicolae Dabija. În cadrul evenimentului va avea loc un recital de poezie, prezentat de copiii din centrele de plasament din Capitală, și slujba de pomenire pentru Nicolae Dabija oficializată de parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului”, preotul Octavian Moșin. 
Amintim că Nicolae Dabija s-a stins din viață pe 12 martie din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. 
Academicianul, poetul, scenaristul, redactorul Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimişlia. În anul 1 966 el a devenit student la Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat.
A debutat în literatură cu placheta de versuri „Ochiul al treilea" (1975), în același an a absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău. Pe parcursul anilor 1972-1975 a fost redactor la Televiziunea Națională, din 1975 până în 1984 a fost șef de secție la revista de literatură „Nistru", apoi în anii 1984-1986 ‒ redactor-șef la revista tineretului de creație „Orizontul", iar din 1986 până la deces, el a fost redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”.
Totodată, Dabija a fost membru al Uniunii Scriitorilor și Jurnaliștilor din Republica Moldova. A colaborat activ cu studioul „Moldova-film" în calitate de scenarist și traducător al scenariilor la dublarea filmelor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0